СРЕДА, 5. 8. 2020 - 17:29

Извор: www.spc.rs

Дан сећања на страдале и прогнане Србе у „Олуји“

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служио је 4. августа 2020. године у Сремској Рачи помен пострадалим Србима у оружаној акцији „Олуја“.

www.spc.rs

Председник Републике Србије Александар Вучић и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик открили су спомен плочу на мосту на Рачи, преко кога су колоне избеглица спас и уточиште нашле у Србији. Обележавању Дана сећања на страдале и прогнане Србе у оружаној акцији „Олуја“ присуствовали су и председница Републике Српске Жељка Цвијановић, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, Епископ сремски Василије и Епископ зворничко-тузлански Фотије.

„Уједињени можемо све, а раздвојени не можемо ништа. Поносан сам јер српска суза после много деценија има родитеља. Поносан сам јер нису успели да нам забране да носимо српско име и презиме. Поносан јер Срби имају после много деценија, у правом смислу те речи, своју слободну и независну државу која може и сме да устане у одбрану српских гробова, али и српског живота и наше будућности“, рекао је председник Вучић. 

Председник Вучић подсетио је да Србија и Република Српска од 2014. године заједнички обележавају српска страдања. Председник је нагласио да морамо, не ћутећи о злочинима који су и наши сународници починили, да укажемо на све ужасе које су Срби искусили. 

„Морамо да им покажемо да у тим плановима нису успели и да смо успели као Србија и Српска да кажемо „не'' лажима и да подигнемо главу и не вређајући кажемо да Србија живи и да неће нестати и неће носити жиг срамоте који су јој на чело стављали", рекао је он. 

Одговарајући на позиве да се у име помирења прослави годишњица „Олује", а тиме и страдање Срба у Хрватској, председник Вучић је рекао да Србија није никог терала да призна геноцид, само да покаже пијетет према жртвама, онако како је Србија имала снаге да не прећути злочине које су починили Срби. „Нисмо вас терали никада да признајете геноцид почињен над српским народом што је нешто толико очигледно, већ смо само тражили да покажете пијетет према српским жртвама. Не морате ни лажне сузе да показујете. Само реците да знамо да је у Јасеновцу страдао цео један народ, јер је носио погрешно презиме", казао је председник Вучић и додао да Србија никада неће пристати на такво понижење да слави трагедију српског народа и убијање српских цивила, српске деце... 

„Што се тиче оних који ћуте о најтежим злочинима из Другог светског рата и најтежем етичком чишћењу после Другог светског рата каква је била „Олуја", наше је да им кажемо да ми помирење желимо и мир - увек, помирење да, али понижење никада", поручио је председник Вучић.

Повезане вести

Вести