НЕДЕЉА, 21. 7. 2019 - 16:03

Завршена овогодишња Призренска летња Духовна школа. Владика Теодосије благословио полазнике.

У периоду од 16. до 22. јула на Косову и Метохији одржана је друга Призренска летња духовна школа. Школу је организовала Епархија рашко-призренска уз помоћ вероучитеља Дарка Николића и Немање Протића из Београда и подршку канцеларије за КиМ Владе Републике Србије.

ТВ Храм
Учесници овогодишње Призренске духовне школе

Полазници школе су студенти на државним универзитетима у Србији, који су се пријавили за ову школу и били изабрани после разговора са организаторима. Они су имали прилику да се упознају са светињама и културним наслеђем на Косову и Метохији и да кроз предавања и разговоре са људима који овде живе истински упознају нашу јужну покрајину. Нагласак је био на мистагогији - полазници су учествовали на Светим Литургијама, свако јутро у другој светињи: Светим Архангелима, Девичу, Грачанаци, Драганцу, Дечанима и Бањској.

У Призрену, Грачаници и Девичу са полазницима школе био је и протојереј-ставрофор Радивој Панић који тренутно служи у парохији Српске православне цркве у Бриселу. 

ТВ Храм
прота Радивоје Панић са студентима на Каљаји изнад Призрена

Осим тога, организоване су посете Пећкој Патријаршији и Богородици Љевишкој које се, заједно са Грачаницом и Дечанима, налазе на УНЕСКО-вом списку светске културне баштине на КиМ. Неизбежна је била и посета Газиместану као и самом граду Призрену, својеврсном музеју на отвореном у коме данас имамо сачуваних чак десет цркава од којих су половина из четрнаестог века.

Овогодишња Призренска летња духовна школа завршена је посетом манастирима Високи Дечани, Пећка Патријаршија и Бањска.

ТВ Храм
Полазници Призренске летње духовне школе у Високим Дечанима

Полазници школе примили су данас сертификат у манастиру Високи Дечани с благословом Епископа Теодосија, као писмену потврду свога труда.

Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије поучио је полазнике Призренске летње духовне школе да не требамо само речима исповедати нашу веру већ да те речи морамо сведочити и потврдити и својим животом:

„Потребно је не само речима да волимо и подржавамо Косово и Метихију и наше људе који живе на овим просторима, већ и да их посећујемо и да тиме покажемо да Косово и Метохија није само један географски појам, једна територија која је важна само онима који овде живе, већ да су Косово и Метохија много више од тога: наше биће, наш живот, наше постојање“ – поручио је Владика Теодосије.

ТВ Храм
Владика Теодосије причестио је учеснике Призренске летње духовне школе

Владика је истакао да су на Косову и Метохији корени наше Цркве и нашег народа и да ми из тих  наших корена црпимо на првом месту духовну снагу а потом и све остало.

„Као што биљка црпи сокове из земље тако и ми где год да се данас налазимо широм ове земље црпимо ту духовну снагу са Косова и Метохије. Зато и они који живе на овим просторима и они који у срцу свом носе Косово и Метохију, они се сусрећу овде и на најбољи начин показују да Косово и Метохија нама припадају  не зато што смо ми то присвојили, него зато што нам је то од Бога дато“ – рекао је Владика Теодосије.

ТВ Храм
Владика Теодосије са полазницима Призренске летње духовне школе испред Манастира Грачаница

Владика је благословио полазнике Призренске летње духовне школе пожелевши да благослов светиња које су посетили понесу са собом, да их тај благослов дуго прати  и да свуда сведоче  осећај који су стекли током ове летње духовне школе: „Да је Косово и Метохиуја  живо и да као такво никада не може бити отето и одузето нама који смо овде и онима који Косово и Метохију носе у својим срцима“.

Организатори Призренске летње духовне школе се надају да ће ова посета утицати на ове младе људе, који су будућност нашег народа и државе, и да ће их утврдити у свим оним стремљењима која су кроз векова одликовале и сачувале наш народ у верности Христу и косовском завету.

ТВ Храм
Отац Андреј са полазницима Призренске летње духовне школе у Саборном Храму у Призрену
ТВ Храм
Полазници Призренске летње духовне школе у Цркви Богородице Љевишке у Призрену

 

Повезане вести

Вести