УТОРАК, 1. 6. 2021 - 17:33

Извор: ТВ Храм

Духовник - О квантној медицини

ПИТАЊЕ ЗА ДУХОВНИКА: Помаже Бог. Да ли је лечење квантном медицином нешто што се не спори са Православљем или је нешто као одлазак код гатаре? Пошто квантна медицина води порекло из далекоисточних метода лечења, а знам да је јога веома опасна и сатанистичка, па ме занима да ли је место једном вернику у таквим ординацијама?

ОДГОВОР ДУХОВНИКА: Драга сестро, мислим да се не мораш бојати да ћеш учинити какав грех ако се обратиш неком од тих лекара. Ипак морам да те упозорим да се ту не ради ни о каквој правој науци, него се само заклањају иза научних термина, а у питању је највероватније чиста обмана. Ако те и не обмањује свесно и намерно, онда је такав лекар сам жртва обмане. Реч КВАНТНА се данас веома често користи чисто у рекламне сврхе. Ставља се уз било који другипојам како би тај појам добио неко ново, занимљиво, помало тајанствено значење. Међутим све је то најчешће само реклама и ништа више. Почетком двадесетог века, дошло се до револуционарних открића у физици. Научници су открили да се ствари у свету атома неодвијају по законима класичне Њутнове механике. Открили су да светлост има двојну природу, тј има особине таласа а истовремено има и особине честице. Ово је било нешто сасвим ново и деловало је збуњујуће. За људски мозак навикнут на појаве у природи које се могу видети голим оком и искусити помоћу других чула, непојмљиво је да нешто може бити уједно и континуални талас, и испрекидани низ честица. Људски језик не поседује речи којима би се овако нешто могло прецизно описати.Основно значење речи КВАНТ је одређена количина, или јединица мере. До почетка двадесетог века, све се у физици заснивало на законима који су били изражени непрекидним математичким функцијама.

На пример, положај неког тела у простору било је могуће изразити са три димензије, три броја која су могла узети било коју вредност, неки објекат се могао кретати било којом брзином, могао је имати било које убрзање, талас је могао имати било коју учесталост, могао је имати било коју количину енергије,... Након открића с почетка двадесетог века, научници су са чуђењем увидели, да је све то била илузија, и да постоје одређене минималне количине, готово свих физичких величина и ту минималну количину су назвали КВАНТ. Те минималне количине су заиста изузетно мале тако да их наша чула не могу приметити. Као када гледаш слике на телефону. Ако их погледаш под лупом, видећеш да се састоје од сићушних тачкица, али кад је погледаш са нормалне удаљености голим оком, не примећујеш тачкице него видиш непрекидне површине различитих боја и преливања нијанси која делују као да су потпуно непрекидна. То што су димензије тачкица на екрану телефона тако мале, омогућава нашем оку да види илузију непрекидности, док је у самој суштини слика састављена из мноштва малих тачака и разлике у бојама између тачака, нису непрекидне,него постоје две тачке чија се боја разликује за одређену величину од које нема мање.

Исто је и када на пример три сина наследе милион динара и треба да га поделе на три једнака дела. На крају ће им остати једна пара, коју треба да поделе на три дела, штоније могуће јер не постоји мања новчана јединица од једне паре. Наравно, нико од њих се неће много бринути око те једне паре, и сваки ће сматрати да је добио тачно једну трећину од укупне суме. Но, ако би цела сума износила четири или пет пара, онда би разлика од једне паре била велика и уочљива.

Када се физичари баве истраживањем појава у свету атома и других честица, онда су величине са којима оперишу веома, веома мале и тада разлике због недостатка мање јединице за размену постају значајне и приметне. Због тога се тај део физике који се бави таквим истраживањем назива квантна физика и у тој области, закони класичне физике се не могу сасвим примењивати, него се морају узимати у обзир и остаци при дељењу са квантом. С обзиром да се ово коси са људском логиком и нашим очекивањима, та област физике делује тајанствено, тешко разумљиво и то оставља простора за разне фантазије. И управо због те мистериозности реч квантна је постала тако популарна данас.Због тога се сви они који желе да нешто продају у што већимколичинама труде да негде удену реч квантна у свој производ. Тако се неко досетио да искористи ову реч у комбинацији са медицином и тиме свој метод лечења продаје као нешто ново, нешто мистериозно, нешто што пружа прилику нашој машти да замисли шта пожели. Реално, пак гледано, медицина се бави знатно крупнијим објектима код којих су квантни ефекти сасвим занемарљиви и неприметни. Узмимо чак и да се медицина бави ћелијама, или нека буду и делићи ћелије. Величина ћелије је обично између 1 и 100 микрометара. Димензије атома су пак милион пута мање од најмање ћелије. Ми не можемо осетити да нас боли једна ћелија, или ако се једна ћелија поквари, нисмо болесни. Болести захватају ткива и органе или чак системе органа који се састоје од милиона ћелија.

Дакле медицина се бави објектима чије димензије знатно надмашују димензије области у којима би се квантни ефекти уопште могли приметити. Тако да строго узевши уопште нема никаквог смисла говорити о квантној медицини. Квантни ефекти на које рачунају заступници ове медицине су просто изван њиховог домашаја и сасвим се не могу применити на оно чиме се они баве.На википедији у чланку о квантној медицини, може се прочитати и следеће:“Физичар Муреј Гел-Ман смислио је израз квантне бесмислицекако би означио погрешну терминологију и примену у другим областима.”“Квантна медицина постала је посебно популарна након што је гуру Новог покрета Дипак Чопра објавио књиге Квантно исцељење: истраживање медицине ума и тела (Quantum Healing) 1989. године и Витално тело, вечни ум: практична алтернатива за старење(Ageless Body, Timeless Mind: The Quantum Alternative to Growing Old) 1993. године. Веровања и идеје Дипак Чопре су критиковали научници и здравствени радници тврдећи да се његови третмани заснивају на плацебо ефекту,да погрешно користи термине и идеје из квантне физике (квантни мистицизам), и да пружа пацијентима лажну наду која им умањује шансе за ефикасан здравствени третман”.

“На основу више научних истраживања, закључено је да су неки од уређаја којима се служе квантни медицинари чиста превара, а да је делотворност неких уређаја на нивоу плацебо ефекта”.“Едуард Павловић Кругљаков, управник Комисије за борбу против псеудонауке и фалсификовање научних резултата у Русији каже да је квантна медицина „окрутна, бесрамна превара, зарад профита. Не постоје никаква истраживања, никаква научна основа за инструменте, ништа... Уколико покушате да пронађете нешто о њој у научним радовима и покушате да нађете бар једну озбиљну публикацију посвећену квантној медицини, нећете наћи ништа. Једино масовни медији дижу галаму око ње”.

Повезане вести