ПЕТАК, 5. 4. 2024 - 10:07

Извор: ТВ Храм

Представе Благовести у српској уметности - Субота 6. април у 20.17 часова

 

Као једна од сцена из циклуса Великих празника, Благовести се представљају у сваком храму Српске православне цркве. Тако су своје место нашле на фрескама, иконама, а свакако и на царским дверима на иконостасу.

ТВ Храм

Приказиване су и на различитим предметима примењене уметности, попут престоних и ручних крстова, дискоса, кивота, дарохранилница, затим на црквеном текстилу, оковима књига, у рукописним и штампаним књигама и на графичким листовима насталим током 18. и 19. века. Благовести су сликане и у оквиру циклуса сцена из Богородичиног живота, нарочито на иконама у периоду 18. века, када је маријанска тематика била изузетно поштована, а самим тим и заступљена у сликарству. Период друге половине 19. и почетка 20. века, донео је неке од најлепших представа Благовести у српском сликарству. 

Проток времена доносио је нове утицаје, који су у српско сликарство продирали некада са истока, а некада са запада. Они су се огледали у техници, технологији, стилским елементима, али и иконографским појединостима. Бројни уметници представљали су ову сцену, изводећи је различитим техникама у разноврсним материјалима, уносећи у њу занимљиве детаље и осећања. На овај начин створена је велика галерија посве различитих представа, повезаних иконографијом, значењем и тумачењем.

Емисија је на програму у суботу 6. априла у 20.17 часова.

У емисији учествују:

Доц. др Драгана Павловић, историчар уметности

Проф. др Оливер Томић, историчар уметности

Аутор емисије: Сњежана Орловић

Монтажа: Марија Миланов

Текст читала: Драгана Кауцки

Повезане вести

Најаве емисија