ПЕТАК, 29. 3. 2024 - 19:47

Извор: ТВ Храм

Заволех лепоту дома Твога (Емисија 64) - Архитектура 20. века

Велику прекретницу у српском градитељству почетком 20. века представљају резултати истраживања уметности средњовековне Србије. Они доводе до појаве правца у архитектури, који се зове српско-византијски стил. Једна од таквих грађевина је маузолеј династије Карађорђевић, Црква Светог Ђорђа на Опленцу, дело Косте Јовановића.

ТВ Храм

Емисија је на програму у суботу, 30. марта у 21.12 часова, и у репризном термину у недељу, 31. марта у 15.10 часова.

У међуратном периоду са руским емигрантима, долази и велики број архитеката од којих се посебно истиче Василиј Андросов. Они заједно са домаћим градитељима учествују на великом конкурсу за изградњу Храма светог Саве. Победничко решење била је комбинација два идејна решења архитеката Богдана Несторовића и Александра Дерока.

Наредни конкурс био је за подизање Цркве Светог Марка на Ташмајдану, а црква је подигнута према плановима Петра и Бранка Крстића. Посебно заначајно поглавље у српском градитељству 20. века има оно везано за архитекту Момира Коруновића. Реч је о једном од најзначајнијих градитеља који је подигао бројне храмове широм тадашње Југославије, али и велики број меморијала и пиргова.

После Другог светског рата дошло је до застоја у развоју сакралног градитељства, јер комунистичка партија Југославије није подржавала изградњу цркава. Тек средином 80-их година, Бранко Пешић преузео је руковођење радовима на изградњи Храма Светог Саве. Поновни процват сакралне архитектуре можемо пратити од 1995. године, а у овом периоду се издвајају иновативна решења за Цркву Светог Луке код Филмског града архитекте Миладина Лукића, Цркву Светог Димитрија на Новом Београду архитекте Небојше Поповића и за Цркву Светог Василија Острошког на Бежанијској Коси архитекте Михаила Митровића.

Ослањање на традицију, комбиновање могућих решења и њихово транспоновање у савремене грађевине, обележило је црквену архитектуру током 20. али и почетком 21. века. Употреба нових материјала, омогућила је и нове конструкцијске могућности и извођење сложенијих архитектонских решења.

Кроз историју српске црквене уметности води нас историчар уметности Сњежана Орловић са својим гостима, најзначајнијим именима из области историје уметности, историје, архитектуре, теологије, књижевности и музике.

У емисији учествују:

Др Владана Путник Прица, историчар уметности

Доц. др Милан Просен, историчар уметности


 

Повезане вести

Најаве емисија