НЕДЕЉА, 16. 6. 2024 - 13:07

Извор: TВ ХРАМ

Најава - „Косовo и Метохија је љубав дарована од Бога"

Након 78 дана и ноћи агресије НАТО снага на Савезну Републику Југославију. Након 78 дана и ноћи жестоких окршаја на земљи и небу. Након 78 дана херојства и јунаштва народа, војске и полиције Савезне Републике Југославије, у Куманову је потписан војно-технички споразум. Престала су ратна дејства, а Савезној Републици Југославији је гарантован суверенитет и територијални интегритет на сваком педљу њене свете земље, њене колевке. И то од стране УН. Један историјска занимљивост је лежала у чињеници да је баш Куманово било место потписа договора.

ТВ Храм

У време Првог балканског рата управо је Кумановска битка 1912. године решила питање победника у сукобу Краљевине Србије и Османске империје. У српском народу је због ослобођења Косова живела реченица «За Косово Куманово». Мање од века касније, на простору Косова и Метохије српску војску и полицију замениле су међународне снаге КФОР-а. У градове и села заједно са њима почели су да улазе и терористи тзв. "ОВК". За српско и друго неалбанско становништво наступили су дани, месеци и године отмица, убистава, атентата, избеглиштво, измишљених судских поступака, прогона и страха. На мети терориста, а без суштинске заштите међународних снага нашли су се манастири, цркве, гробља. Све оно што подсећа на српско име и презиме.

Село Мушутиште у општини Сува Река једно је од српских места кроз чије страдање можемо сагледати сву муку и патњу Срба на Косову и Метохији. Мада је бол сваког Србина за колевком посебна и велика. У годинама након рата 1999. године и Мартовског погрома 2004. године све више младих људи, младих Срба из отаџбине и расејања жели и обилази Косово и Метохију и на тај начин преноси свету неправду учињену српском народу на прелазу миленијума, али и сведочи да је Косово колевка свим Србима. 

За опстанак Срба на Косову и Метохији и за опстанак Срба у било ком крају земљиног шара важан је Косовски завет, важне су светиње. Блажене успомене Митрополит Амфилохије је говорио: „Код нас све почиње са Косовом и враћа се на Косово, јер је Косово носилац  чојства и достојанства Српскога народа, без обзира географски у каквом је оно положају и под чијом ће влашћу бити, а ми се надамо да ће поново бити под нашом кад се обнови чојство код Срба. Овде је јако битно да се верност Косовском завету очува и да нас она обнови." Као и у минулим вековима Српска Правослвна Црква је темељ опстанка Срба на Косову и Метохији и у свим деловима света. Где постоји црква ту је вера, где има вере има и Васкрса!"

Аутор: Сава Самарџић
Монтажа: Марија Миланов
Камера: Радио "Гораждевац" и Оливера Радић
Време: Недеља, 16. јун 2024. године од 21:10 часова;

ТВ Храм


 

Повезане вести

Најаве емисија