НЕДЕЉА, 27. 9. 2020 - 15:29

Извор: ТВ Храм

Серијал емисија о Храму Светог Саве - Сваки дан у вечерњем термину

Телевизија Храм од 25. септембра почела је са емитовањем серијала емисија посвећених градњи и завршетку радова на уређењу Храма Светог Саве на Врачару.

ТВ Храм

Емисије можете погледати сваки дан у вечерњем термину након Вести из Цркве.

У првој емисији о величини и значају ове светиње разговарали смо са епискпом ремезијанским г. Стефаном, док сте у другој емисији из серијала могли да сазнате нешто више о монографији посвећеној Храму.

Обе емитоване емисије доступне су за гледање на нашем ЈуТјуб каналу, а на истом мјесту моћи ће се након емитовања у програму, погледати и преостале емисије.

Кроз серијал покушаћемо да вам приближимо све што вас је интересовало о градњи ове светиње, те ћете имати прилику да спознате више детаља о историји и значају који Храм има у православљу.

Храм Светог Саве ће бити један од три највећа у православном свету и моћи ће да прими око 10.000 верника. Више од 15.000 квадрата у Храму биће под мозаиком, што није случај ни у једној православној светињи. У изради мозаика коришћени су најквалитетнији малтери, прохромске мрежице и везивна средства, што би требало да гарантује врхунски квалитет и трајност.

Тренутно се поставља централни полијелеј у самој светињи, а испред ње плато се поплочава и уређује прилепским каменом. Ускоро ће стићи и бронзана улазна врата на којима је исписана молитва на 24 језика.

Од освештања темеља храма до завршних радова на велелепном мозаику прошло је више од осамдесет година градње и напора у које су уткани бројни неимари: патријарси, црквени великодостојници, свештеници, архитекте, инжењери, уметници, али и обични грађани који су својим прилозима помагали да Београд добије један од својих препознатљивих симбола – Храм Светог Саве.

Повезане вести

Најаве емисија