НЕДЕЉА, 29. 10. 2023 - 14:48

Аутор: Марија Петровић

Најава - „Приче из незаборава" – „Имајмо вере у Господа Бога", игуманија Вероника, манастир Горњак - Недеља, 29.10. у 20.30 часова

У књизи „Манастир Горњак – задужбина кнеза Лазара" аутора протојереја Душана Д. Митошевића пише: „Манастир Горњак лежи на тесној равни, са леве стране реке Млаве, у њеном средњем току, скоро прислоњен уз неравне камените стремни планине Јежевца, а на супротној страни му је, исто тако каменити и сур, Вукан! Ове планине одвајају Хомоље и хомољске планине од Млаве, Пека, Браничева и Подунавља." Овај крај, део ширег географског појма Браничево удаљен је од Београда око 130 километара.

ТВ Храм

У истој књизи аутор бележи и предање о постанку манастира Горњак: „Кнез Лазар је са пратњом, ловио у планинама међу којима је сада манастир. Његови пратиоци наиђу у шуми на испосника св. Григорија, једнога од познатих нам Синајита, који се ту подвизавао. Светитељ није хтео прећи реку Млаву нити на кнежев позив отићи на разговор с њим. Кнез, пак, није хтео пропустити прилику а да не разговара са светим човеком, те разговор између њих ипак отпоче, али викањем преко хучне Млаве. Светитељ, кад виде побожног кнеза и његово настојање да му чује и дозна жељу, по божијој сили и дару, утиша на том месту хучање реке и, лепо, у миру и тишини, настави свој разговор са кнезом. Светитељ тада изрази своју молбу кнезу 'да му овде подигне богомољу, цркву!' Кнез Лазар, тим поводом, подигне цркву Ваведења Пресвете Богородице у Ждрелу браничевском." У манастиру Горњаку са мати Вероником разговарали смо о њеном монашком животу који је дужи од пола века, светим оцима и матушкама Српске Православне Цркве које је упознала, о посту, молитви и послушању. Чули смо бројне поуке, од којих највише сија: „Крст на чело, крст на небо и напред.


Аутор и водитељ: Сава Самарџић, историчар
Сниматељ: Милош Пуача
Време емитовања: Недеља, 29. октобар 2023. године у 20.30 часова

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Најаве емисија