ПЕТАК, 27. 10. 2023 - 15:15

Аутор: Марија Петровић

Најава - Заволех лепоту дома Твога (Емисија 54) - Иконе и иконостаси 18. века (први део) - 28. октобар у 21.15 часова

Емисија је на програму у суботу, 28. октобра у 21.15 часова, и у репризном термину у недељу, 29. октобра у 13:00 часова.

ТВ Храм

Сликарство раног барока није стварала стилски уједначена група сликара, већ се оно развијало под руско-украјинским, јужно балканским и утицајима који су пристизали из западноевропских уметничких центара.

Решење за реформу српске црквене културе у 18. веку на територији Карловачке митрополије је пронађено у преузимању руско-украјинског културног модела. Ове реформе програмски је спровео врх Српске православне цркве. Српским сликарством у митрополији, преовладао је руско-украјински барокни стил.

Сасвим особену целину уметничког развоја чини Бока Которска. На том простору се истиче сликарска породица Рафаиловић-Димитријевић, која је израдила бројне иконе, дуго одолевајући новим стилским утицајима. Рад бококоторске школе прати се 180 година, кроз 5 генерација сликара. Њихова сликарска заоставштина данас се налази у музејским збиркама и православним храмовима у Боки Которској, јужном приморју, Далмацији, Босни и Херцеговини.

Кроз историју српске црквене уметности води нас историчар уметности Сњежана Орловић са својим гостима, најзначајнијим именима из области историје уметности, историје, архитектуре, теологије, књижевности и музике.

У емисији учествују:

Проф. др Александра Кучековић

Проф. др Владимир Симић

Др Љиљана Стошић

Повезане вести

Најаве емисија