НЕДЕЉА, 25. 12. 2022 - 10:13

Извор: ТВ Храм

 „Приче из незаборава“ – „Наш циљ је Господ“, јереј Дејан Антић, парох лучински у Лучини

Село Браљина налази се југоисточно, у близини Сталаћа, на десној обали Јужне Мораве. У њему се налази црква посвећена Светом Николи настала у 14. веку која је део Мојсињске Свете горе.

ТВ Храм

На интернет сајту „Споменици културе у Србији“ између осталог пише: „Први пут се спомиње у Раваничкој повељи 1377. године из чега би произашло да је била подигнута пре Раванице. У прилог овој претпоставци сведоче и фрагменти очуваног живописа стилских карактеристика типичних за другу половину XIV века. Првобитна црква била је једнобродна, дубоке полукружне апсиде, са полукружно засведеним нишама.

Њен данашњи изглед је плод обнове коју су предузели парохијани 1820. о чему сведочи натпис свештеника Николе Поповића на западној фасади, постављен тек 1907. године. У обнови из XIX века добила је кубе осмостраног тамбура. Осветљена је са три прозора на тамбуру куполе, једним на олтарском простору и једним на јужном зиду.“ До цркве се данас најлакше стиже пругом, јер пута сем за теренска возила практично и да нема. У разговору са јерејом Дејаном Антићем, парохом лучинским у Лучини сазнали смо о животу светиње кроз историју, животу верног народа данас и добро запамтили поуку овог врлог свештеника који је рекао: „Наш циљ је Господ“.


Аутор и водитељ: Сава Самарџић
Сниматељ: Тома Џинић
Време емитовања: недеља, 25. децембар 2022. године од 20:30 часова

ТВ Храм
ТВ Храм


 

Повезане вести

Најаве емисија