ПОНЕДЕЉАК, 28. 11. 2022 - 12:28

Извор: TВ Храм

Најава - „Срби сви и свуда“ – Босанско Грахово

На тромеђи Босне, Лике и Далмације, у близини градова Дрвар, Ливно и Гламоч, на око 500 километара од престоног Београда, налази се општина Босанско Грахово, гњездо дичних соколова српске историје. На подручју данашњег Босанског Грахова живот почиње још у доба праисторије и у континуитету траје до данас.

ТВ Храм

Крај богате прошлости, завичај Светог Свештеномученика Милоша Билбије и Гаврила Принципа који су својим животима исплели венац мучеништва и светле данас свим Србима. Августа 10. 2022. године на празник Светог Свештеномученика Милоша Преосвећени Епископ бихаћко-петровачки Господин Сергије заједно са свештенством, монаштвом и верним народом служио је свету архијерејску литургију. Протојереј-ставрофор Војислав Билбија, говорио нам је о свом претку Светом Свештеномученику Милошу коме је направио кивот у коме се налазе његове мошти као и о снази воље и личности Гаврила Принципа. На крају нам је поручио да се као и људи о којима је говорио у наступајућим данима „Не дамо.“ О историји храма, животу верног народа некада и данас и шта за Граховљане значи светиња говорио нам је презвитер Савко Плавшић. О животу Гаврила Принципа и Светог Свештеномученика Милоша, о повезаности ове две личности чије су речи и приципи били чвршћи од мермера, а дело сјајније од злата причао нам је песник Гаврило Миле Принцип. Где год да живе и стварају Граховљани су поносни на своје порекло. Ти вредни и стамени људи увек истичу и помажу свој завичај.

Свој страдални завичај. Као у стара времена након литургије народ се са својим пастирима окупио на заједничком ручку, а онда су весела деца својом песмом и игром светом дану светлост појачала. Трагови рата још увек су видљиви у Босанском Грахову. Снага српског опстанка и повратка на своја огњишта у веома тешким условима у којима данас живе најбоље се може видети на младим лицима која својом песмом и игром чувају своју традицију, идентитет и име српско. Облаци и сунце су се смењивали над овим благородним крајем. Напуштајући црквену порту гледајући на споменик погинулима у последњем рату размишљајући о свему што смо чули о историји Срба Босанског Грахова још једном смо се вратили на стихове Алексе Шантића који је у песми „Отаџбина“ записао: „И свуда гдје је српска душа која, тамо је мени отаџбина моја, мој дом и моје рођено огњиште.“ Док смо пролазили путем према Бања Луци и Београду иза нас је остала песма поносних Граховљана и стихови познатих песама Тромеђе које се певају о празницима и славама у Америци, Канади, Аустралији, Немачкој, Србији, али најлепше и најсвечаније у свом завичају.

Аутор и водитељ: Сава Самарџић

Време емитовања: Понедељак, 28. новембар 2022. године од 20:10 часова
 

Повезане вести

Најаве емисија