НЕДЕЉА, 13. 11. 2022 - 10:05

Извор: ТВ Храм

Најава - „Приче из незаборава“ – „Љубимо Бога свим бићем својим“, протојереј-ставрофор Дарко Пејић

Свети Јустин Ћелијски је рекао: „Црква је Тело Христово. У то тело човек себе узидава хришћанским подвизима, но сваки подвиг мора бити из љубави и љубављу. 'Од хришћанина се једино тражи: да љубављу учлани себе у Тело Христово и да љубављу изграђује себе у човека савршеног. И апостолство, и пророштво и еванђелство, и пастирство, и учитељство имају љубав као стваралачку силу и као суштину. Само човек који је постао органски део тела Христовог, који је љубављу достигао у човека савршена и у познање Божије сигуран је да га никакав ветар учења људског не може поколебати'. Бијело Поље је град у долини реке Лим на северу Црне Горе.

ТВ Храм

Предање каже да је име добило по пољима белих рада којима је тада било прекривено. Вук Стефановић Караџић описујући крајеве у којима живи српско, православно становништо, забележио је касније у свом „Рјечнику“ да је ово „Варош у 'Ерцеговини код воде Лима“. Први записи говоре о старини живота на овим просторима богатим бројним благима који се мере материјалним, али највише духовним вредностима које овај благочестиви народ преноси генерацијама са предака на потомке. О томе говоре бројне светиње које су живеле или и данас живе и сведоче речи „свете воде ријеке Лим“.

Наш домаћин протојереј-ставрофор Дарко Пејић, говорио нам је о историји храма посвећеног Светим апостолима Петру и Павлу, настанку „Мирослављевог јеванђеља“, снази вере хришћанске  која је кроз векове одржала народ да сачувају свето православље. Да закључимо наш разговор мислима Светог Серафима Роуза којe се налазе у књизи „Светлост са Запада“: „Сада нам није потребно веће ангажовање, већ дубље проницање у саме себе. Не мање, већ више поста; не више деловања, већ више молитве и покајања.

Када би хришћани заиста живели хришћанском надом и ишли стазом сједињења која води до испуњења те наде, уместо лаког компромиса који највећи део данашњих мирјана сматра довољним, а зар им 'ново хришћанство' не поручује да је много важније радити на остварењу друштвених идеала него придржавати се хришћанске дисциплине, када би хришћани у свом свакодневном животу заиста пламтели љубављу Господњом и жељом за Царством његовим које није Од овога света, зар не би онда све друго што нам је потребно уследило само од себе.“

Аутор: Сава Самарџић
Сниматељ: Миодраг Мићић

Време емитовања: Недеља, 13. новембар 2022. године од 21:30

Повезане вести

Најаве емисија