УТОРАК, 11. 10. 2022 - 11:25

Извор: ТВ ХРАМ

Приче из незаборава: "Храм Свете Петке на Доброј води у Вуковару"

У часопису Епархије осечко-пољске и барањске „Преображење“ налази се текст протојереја Андреја Ткачова у коме пише: „Бог – то је Онај о Коме не бисмо имали никаквих питања да нисмо грешни, да нисмо испали из раја, као што птић испада из гнезда – тада би све било другачије и Бог не би био проблем. Сада је Бог проблем и питање. Да ли Он постоји? Ако постоји, где је Он? А ако постоји и ако је негде, онда Какав је Он? Шта сам Му ја дужан? Шта је Он мени дужан? У човеку се појављује мноштво питања. Али свега тога не би било да ми нисмо сагрешили и да грех није заслепео наше очи. ...Бог – то је прва и највиша реалност.

ТВ Храм

Запитајте се, шта је за вас реално. Реалан је сто на који се наслањам. Реална је књига коју могу да листам, читам и препричавам. Реално је електрично светло. Реални су зидови које не могу пробити обичном руком, а ако

Архива

у њих, одбићу се. Реална је и маса ствари које се непосредно односе на мене: реалан је крст на мојим грудима, коса на мојој глави... Али, Бог је много реалнији, и уколико то не осећамо, разлог је што смо много згрешили и отпали од благодати. ...

Добро је говорити о Богу, јер је Он овде, Он чује. Господ никуда није отишао. Он није далеко у небесима, Он је близу, Он чује наше речи. Нека би Он испунио наше речи Својом благодаћу, да нађу одјек у срцима слушалаца. Да нам да разум да кажемо више и боље о Њему. Како светитељ Григорије Богослов каже: „Сећати се и говорити о Богу, важније је него дисати.“ Дакл, Он је живот и Он је прва и најважнија реалност. 

У храму Свете Петке на Доброј води у Вуковару након свете литургије и трпезе љубави којој присуствује мноштво верног народа и људи жељних воде живе, разговарали смо са протејерејем-ставрофором Миљеном Илићем о историји цркве и њеном значају за српски православни народ града на обалама Вуке и Дунава.

Архива


Аутор: Сава Самарџић
Сниматељ: Миодраг Мићић
Време емитовања: Уторак, 11. октобар 2022. године од 21:10 часова.

Архива
Архива

Повезане вести

Најаве емисија