СУБОТА, 12. 2. 2022 - 03:21

Извор: ТВ Храм

„Приче из незаборава“ – „Породица домаћа црква“ – јереј Бојан Стојадиновић и Јелена Стојадиновић из Опарића

У време кнеза Лазара и његових наследника све је врвело од живота у Левчу. Предање говори да се услед густине насељености могло са крова на кров далеко. Онда су наишла времена смутна и туробна. Левач је опустео. Све док Карађорђе и Милош нису подигли Србе на оружје и ослободили Шумадију.

ТВ Храм

За њом су пошле и друге српске крајине. Село Опарић је насеље у Србији у општини Рековац у Поморавском округу, које се налази у средишњм делу Србије у југоисточном делу Шумадије, између Гледићких планина на западу и Јухора на истоку. Према попису из 2011. године у селу је било више од 840 становника који се махом баве пољопривредном производњом. До Другог српског устанка, Опарић се налазио у саставу Османског царства.

Након тог времена село улази у састав Кнежевине Србије. У њему се налазе манастир Прерадовац и Црква Светог цара Констатнтина и царице Јелене. У разговору са јерејом Бојаном Стојадиновићем сазнали смо о животу благоверног и честитог народа овога краја, њиховим питањима која му често постављају и на који начин су кроз тешка времена помагали и чували светиње свога завичаја. Уверили смо се у речи Светог Јустина Ћелијског који је записао је „Хришћанска породица – отац, мајка и дете – слика су Свете Тројице на земљи.“ Породица – домаћа црква.

Ново издање емисије "Приче из незаборава" на програму ТВ Храм у суботу, 12. фебруарa 2022. године од 21:10 часова.


 

Повезане вести

Најаве емисија