ПЕТАК, 19. 11. 2021 - 14:36

Извор: ТВ Храм

Приче из незаборава - „Старешина манастира Наупаре, архимандрит Дамаскин“ - Субота 20.11. у 21.10 часова

На десној обали реке Расине, на 13 километру од Крушевца, према Копаонику и живописном пределу подножја Јастрепца сместио се манастир Наупаре у истоименом селу. Светиња је посвећена Рођењу Пресвете Богородице што је манастирска слава, а сабор верног народа се обележава на дан Преноса моштију Светог Архиђакона Стефана.

ТВ Храм

Манастир је саграђен у другој половини 14. века и задужбина је деспота Стефана Лазаревића. Постоје два предања о настанку цркве и имена. Према првом када је кнез Лазар зидао Лазарицу у Крушевцу, послао је свог сина Стефана у Јастребац да довуче камен за цркву. Деспот Стефан је тада изабрао место да изгради задужбину. Пошто су отац и син упоредо зидали богомоље, кнез Лазар је дознао где је деспот Стефан саградио цркву.

Уверивши се по предању да је црква лепша него његова Лазарица, свети кнез је упитао: „Шта ти сине на ум паде да ту зидаш цркву?“ Друго предање каже да је у манастиру била и ковница новца, где је искована „Нова пара“. Када су Османлије заузеле престоницу Крушевац у 15. веку срушили су манастир Наупаре. Међутим, светиња је остала место окупљања верног народа у вековима робовања. Када је вожд Карађорђе дигао народ да варварске ланце сруши онда је кренула и обнова светиње која траје и данас. О животу манастира кроз историју, познанству са блаженопочившим патријархом Иринејом, разговарали смо са старешином манастира Наупаре, архимандритом Дамаскином.

Ново издање емисије Приче из незаборава на програму ТВ Храм у суботу 20. новембра у 21.10 часова.

Повезане вести

Најаве емисија