ПЕТАК, 12. 11. 2021 - 12:54

Извор: ТВ Храм

Емисија "Црква у пламену - Српска црква и народ уочи Другог светског рата" - Уторак 16.11. у 21.10 часова

Кроз очи сваког човека милион његових предака гледају у тебе. Пази! Кроз уста сваког човека милион његових предака говори. Ослушни!“ рекао је свети владика Николај Велимировић.

ТВ Храм

У овој години обележавамо пуних осам деценија од почетка Другог светског рата који је оставио бројне трагове на српском бићу. Број невиних жртава до данас није прецизно утврђен. Лицитира се цифрама. Свака жртва захтева своје име и презиме и начин на који је страдала. Да се не заборави. Да се не понови. Као и свим ранијим војним походима Српска православна црква била је прва на удару наших непријатеља. Црквени великодостојници, свештеници, монаси и монахиње заједно са народом подносили су све страхоте рата и настојали да својим делом у тим мрачним временима буду крмароши, заштитници, вођи. Због своје улоге  у великом броју су на најсвирепији начин убијени. Као опомена другима и путоказ какав их крај чека. Међутим, они су својим страдањем и били путоказ народу како се воли своје мило православље и како се воли своје српско име. Све ове познате чињенице су нас навеле на потребу да се као телевизија у нашој мери одужимо страдалима и наше гледаоце подсетимо на минуле догађаје и људе који су у њима нестали, али вечно живе у нашим молитвама и спомену.

Подржани од стране Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама у сарадњи са Архивом Српске православне цркве, историчарима Института за савремену историју и Музеја жртава геноцида из Београда као и са историчарима Матице српске из Новог Сада и доказаним интелектуалцима и српским мислиоцима настојали смо да што верније и јасније прикажемо позицију Српске цркве и народа уочи и током Другог светског рата као и у првим година након рата у тзв. дарованој слободи.

Документарни серијал насловљен под именом „Црква у пламену“ садржан је од осам получасовних емисија које ћемо емитовати у формату од једне епизоде месечно.

У уторак, 16. новембра 2021. године у 21.10 часова емитоваћемо прву емисију серијала под називом „Српска црква и народ уочи Другог светског рата“ у којој су учешћа узели еминентни стручњаци из области историје, религије, социологије, психологије.

У првој емисији говоримо о позицији Краљевине Југославије и Српске православне цркве и народа пред почетак Другог светског рата.

 

Повезане вести

Најаве емисија