Црквени календар за суботу 03. 09. 2022.

Св. апостол Тадеј; св. муч. Васа са децом; св. муч. Рафаило Шишатовачки

Свети апостол Тадеј

Један од Седамдесеторице, а не онај Тадеј, који беше један од Дванаесторице апостола. Св. Тадеј прво виде и чу Јована Крститеља, и прими крштење од њега, а по том виде Господа Исуса и следоваше Њему. Господ га уврсти у Седамдесет мањих апостола, које посла по два и два пред лицем Својим (Лк. 10, 1). После славног Свог васкрсења и вазнесења Господ посла Тадеја у Едесу, родно место Тадејево, а према Своме обећању кнезу Авгару, које овоме Господ даде онда када му посла убрус са ликом Својим. Целивањем тога убруса Авгар би исцељен од губе, но не сасвим. Мало губе беше му остало још на лицу. Када се св. Тадеј јави Авгару, овај га прими са великом радошћу. Апостол Христов поучи га вери истинитој и потом крсти. Када крштени Авгар излазаше из воде спаде и остатак губе с њега, и би здрав потпунце. Прославивши Бога кнез Авгар хоћаше да и његов народ позна Бога истинога и да Га прослави. И сазва кнез све грађане Едесе пред апостола светог Тадеја, да чују проповед о Христу. Чувши речи апостолске и видевши чудесно исцељеног кнеза свога људи одбацише идоле и нечисто живљење, примише веру Христову, и крстише се. И тако се град Едеса просвети вером Христовом. Кнез Авгар изнесе много злата и понуди апостолу, но Тадеј му рече: „кад своје остависмо, како туђе да примамо?" И проповедаше св. Тадеј Јеванђеље по Сирији и Финикији. Упокоји се у Господу у граду Вириту Финикијском.

Тропар (глас 3):

Апостоле Свети Тадеју, моли Милостивога Бога, да опроштај грехова подари душама нашим.

Света мученица Васа са децом

Света мученица Васа, и деца њена: Теогније, Агапије и Пист. Васа беше жена неког идолског жреца, но уз то потајна хришћанка. Своје синове васпита у духу хришћанском. Сам муж омрзе је због вере и предаде је судији на мучење заједно са синовима. После мука љутих синови њени бише мачем посечени (мисли се у Едеси, у Македонији). Васса беше сва радосна што виде своје синове како чесно свршише свој мученички подвиг за Христа, и сама још са већом вољом пође од муке на муку. Када је бацише у море, ангели се јавише и одведоше је до једног острва у Мраморном мору, где би мачем посечена, у време Максимијана. Тако света Васса двоструко се удостоји царства Христова, и као мученица и као мајка мученика.

Преподобни Аврамије Смоленски

Рођен у граду Смоленску, а према молитвама родитеља својих. Ступи рано у монаштво и предаде се великом подвигу подражавајући древне оце пустињске. Доцније основао манастир Св. Крста код Смоленска. Претрпео многа искушења од демона и људи, са великим стрпљењем и благодарношћу Богу. Приликом велике суше низвео кишу молитвом својом. Проживевши 50 година у монашком чину упокојио се мирно у Господу око 1220 год.

Свети праоци Аврам, Исак и Јаков

Спомињу се и у недељу праотаца пред Божић као праведници и угодници Божји.

Свештеномученик Рафаило Шишатовачки

Свештеномученик Рафаило (у свету Георгије) Момчиловић рођен је 23. априла 1875. године од оца Велимира и мајке Персиде, у бачком месту Дероње, где је завршио основну школу. Када је навршио десет година одлази у манастир Ковиљ, а потом у манастир Бођане. Монашки постриг примио је 26. октобра 1896. године у манастиру Манасији од игумана Мирона (Ђорђевића). Митрополит Михаило рукоположио је Рафаила, 23. новембра 1896. године, за јерођакона. Упоредо са духовним узрастањем, Рафаило је усавршавао и сликарску вештину. Ликовно образовање стицао је у Београду, Москви и Италији. Урадио је иконостасе у црквама у Великој Крсни (1902), манастиру Раковици (1905/6), Пациру и Горњем Ковиљу (1908-10) и у цркви Ружици у Београду (1925/6). Јеромонах Рафаило урадио је доста појединачних икона, затим портрета црквених личности, а био је и одличан пејзажиста. Други светски рат архимандрит Рафаило дочекао је у манастиру Шишатовцу као игуман. Усташе су га ухапсиле, заједно са тројицом шишатовачких монаха, Димитријем, Германом и Теофаном 25. августа 1941. и отпремили возом за Славонску Пожегу. Током путовања игуман Рафаило је мучен на разне начине: ударан разним предметима и чупана му је брада. У логору у Славонској Пожеги, са четири стотине ухапшених Срба, настављено је страдање свештеномонаха Рафаила. После незапамћених мука издахнуо је 3. септембра 1941. године. До данас није познато где је сахрањен. На редовном заседању Светог архијерејског сабора Српске православне цркве 1999. године, игуман Рафаило проглашен је за светог и унет у Именослов Српске цркве као свештеномученик. Датум његовог спомена је 3. септембар - дан постраданија.

Свећа гори а тамјан мирише, 
Аврамије дан и ноћ се моли, 
Своје ближње као себе воли. 
Сухо тело светог Аврамија 
Од пошћења и од метанија, 
Срце дрхти од Божјег имена - 
Вечност пише по листу времена. 

Грешници се не боје грешника, 
Ал' се љуто боје праведника, 
Грешни људи Аврамија руже, 
Завидљивци Аврамија туже. 
Ружен, тужен, Аврамије сноси, 
Милост Божју за душмане проси. 
Аврамије своје срце крије 
Тајно клечи, тајно сузе лије; 
Бог не суди к'о што суде људи, 
Суд човечји жели да нахуди 
А Бог жели спасеније сваком, 
Великашу и робу нејаком. 
Светац наду сву на Бога стави - 
Аврамија Бог вечно прослави. 

РАСУЂИВАЊЕ

Великодушно опраштање клеветницима и молитва за њих одлика је светитеља хришћанских, који све клевете против себе не приписују људима него демонима, главним подстрекачима сваке клевете као и свакога греха уопште. Свети Аврамије Смоленски би оклеветан код кнеза и епископа од неких завидљивих попова као варалица, мађионичар и лицемер. Клеветници тражаху ништа мање него да се он спали. И кнез и епископ повероваше клеветницима, и Аврамије би протеран из Смоленска и забрањено му чинодејство. За све време истраге и суђења Аврамије понављаше молитву св. Стефана првомученика: Господе, не прими им ово за грех (Дела 7, 60). Доцније се утврди, да су сви тужиоци Аврамијеви лагали и клеветали. Разјарени кнез хтеде љуто казнити клеветнике а владика одлучити их од цркве, но Аврамије свети паде на колена пред владиком и са сузама мољаше га, да им опрости. И не хте поћи у свој манастир нити почети поново чинодејствовати докле год његови клеветници не бише помиловани и пуштени. 

СОЗЕРЦАЊЕ

Да созерцавам Давида и Саула, човека с духом Божјим и човека без духа Божјега (I Сам. 18), и то: 
1. како се Саул бојаше Давида због врлине његове, и како Давид у свему беше покоран Саулу; 
2. како Саул притворно награђиваше Давида али га посла међу Филистејце да би погинуо. 
3. како се увек одступник од Бога највише боји Божјег човека. 

БЕСЕДА

о чудесном камену у Сиону 
Ево, ја мећем у Сиону камен, за основ, 
камен изабран, многоцен, крајеуголан, 
честан, темељ поуздан; ко вјерује у њ 

неће се постидјети (Иса. 28, 16). 


Овај чудесни камен, браћо, јесте сам Господ наш Исус Христос. Јер да је пророк мислио на обичан камен, не би спомињао веру у њега, иначе би он прорицао идолопоклонство. И код пророка Данила говори се о камену, који се одвали одбрда и разби великог идола и порасте као гора велика, и испуни сву земљу (Дан. 2, 34). Пророчанство о камену код Данила је за незнабошце, а код Исаија за Јевреје. Господ Исус Христос је тај камен, који је постављен прво у основ свуколиког Божјег стварања јер Он је Слово Божје и словесност Божја; друго у основ Старога Завета као припремног, и треће у основ Новог Завета као завршног. Камен крајеуголан то јест камен најјачи и најтврђи, који везује и спаја друго камење и држи дуварове разних праваца у јединству и целини. Ако се посматра Господ Христос унутра у нама, Он је крајеуголни камен, који везује и спаја разне наше духовне способности у јединство и целину, тако да све дејствују у једном правцу, у правцу Бога и Царства Божјег. Ако ли се посматра Христос Господ у историји људској, Он је крајеуголни камен, који везује и спаја Јеврејство и незнабоштво у један дом Божји, у цркву Божју. Јер темеља другог нико не може поставити осим онога који је постављен, који је Исус Христос (I Кор. 3, 11), говори апостол Новога Завета у сагласности са пророком Старога Завета. Ко год је до сад веровао у тај Камен Спасења, није се постидео. Нити ће се икад ико постидети ко буде у њ веровао. Јер је тај камен темељ поуздани ваистину камен изабран многоцјен и честан. 
О Господе Исусе, Камену спасења нашега, укрепи веру у нама, свету и спасоносну веру у Тебе, јединога Спаситеља нашег. Теби слава и хвала вавек. Амин.

Meceчни календар

Дан Нови Стари Празник
четвртак 01. септембар 18. август Свети мученик Андреј Стратилат
петак 02. септембар 19. август Свети пророк Самуило; свештеномученик Филип Ираклијски
субота 03. септембар 20. август Св. апостол Тадеј; св. муч. Васа са децом; св. муч. Рафаило Шишатовачки
недеља 04. септембар 21. август Свети мученик Агатоник; свети свештеномученик Горазд Чешки
понедељак 05. септембар 22. август Свети Свештеномученик Иринеј; Свети мученик Луп (Оданије Успенија)
уторак 06. септембар 23. август Свети Свештеномученик Евтихије; Света мученица Сира пост
среда 07. септембар 24. август Пренос моштију Св. апостола Вартоломеја; Свети апостол Тит
четвртак 08. септембар 25. август Свети мученици Адријан и Наталија
петак 09. септембар 26. август Преподобни Пимен Велики
субота 10. септембар 27. август Преподобни Мојсеј Мурин; Преподобни Сава Псковски
недеља 11. септембар 28. август +++ УСЕКОВАЊЕ ГЛАВЕ СВЕТОГ ЈОВАНА КРСТИТЕЉА пост
понедељак 12. септембар 29. август Пренос моштију Светог Александра Невског; Свети Кирило, Никон и Макарије
уторак 13. септембар 30. август Полагање појаса Пресвете Богородице; Св. мученици Јасеновачки пост
среда 14. септембар 31. август Преподобни Симеон Столпник - Црквена Нова година
четвртак 15. септембар 01. септембар Свети мученик Мамант; Свети Јован Посник; Сабор српских светитеља
петак 16. септембар 02. септембар Свети Свештмученик Антим; Свети Јоаникије, Први Патријарх Српски
субота 17. септембар 03. септембар Св. Свмуч. Вавила; Пророк Мојсеј Боговидац; Св. Петар Дабробосански; Преп. Стефан Троношки
недеља 18. септембар 04. септембар Свети пророк Захарије и праведна Јелисавета пост
понедељак 19. септембар 05. септембар Чудо Светог архангела Михаила; Свети мученик Евдоксије
уторак 20. септембар 06. септембар Свети мученик Созонт (Претпразништво Рођења Пресвете Богородице) пост
среда 21. септембар 07. септембар +++ РОЂЕЊЕ ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ - МАЛА ГОСПОЈИНА
четвртак 22. септембар 08. септембар Свети праведни Јоаким и Ана
петак 23. септембар 09. септембар Свете мученице Минодора, Митродора и Нимфодора
субота 24. септембар 10. септембар Преподобна Теодора; Преподобни Сергије и Герман
недеља 25. септембар 11. септембар Св. Свештеномученик Автоном (Оданије Рођења Пресвете Богородице) пост
понедељак 26. септембар 12. септембар Свети Свештеномученик Корнилије (Претпразништво Воздвижења)
уторак 27. септембар 13. септембар +++ ВОЗДВИЖЕЊЕ ЧАСНОГ КРСТА - КРСТОВДАН пост
среда 28. септембар 14. септембар Свети великомученик Никита; Свети Јосиф Темишварски
четвртак 29. септембар 15. септембар Преподобни Доротеј; Свети Кипријан; Св. великомуч. Јефимија
петак 30. септембар 16. септембар Свете мученице Вера, Нада и Љубав и мајка им Софија