Црквени календар за понедељак 24. 05. 2021.

СВЕТИ КИРИЛО И МЕТОДИЈЕ; свети Никодим Српски


Свети Кирил и Методије Равноапостолни

Браћа рођена, родом из Солуна, од родитеља знаменитих и богатих, Лава и Марије. Старији брат Методије као официр проведе десет година међу Словенима (македонским) и тако научи словенски језик. По том се Методије удаљи у гору Олимп и предаде монашом подвигу. Ту му се придружи доцније и Кирил (Константин). Но када хазарски цар Каган потражи од цара Михаила проповеднике вере Христове, тада по заповести царевој ова два брата буду пронађени и послати међу Хазаре. Убедивши Кагана у веру Христову, они га крстише са великим бројем његових доглавника и још већим бројем народа. После извесног времена они се врате у Цариград, где саставе азбуку словенску од тридесет осам слова, и почну преводити црквене књиге с грчког на словенски. На позив кнеза Растислава оду у Моравску, где веру благочестиву распростреше и утврдише, а књиге умножише и дадоше их свештеницима, да уче омладину. На позив папе оду у Рим, где се Кирил разболе и умре 14. фебруара 869. године. Тада се Методије врати у Моравску и потруди се до смрти на утврђењу вере Христове међу Словенима. По његовој смрти - а он се упокоји у Господу 6. априла 885. године - ученици његови, петочисленици, са светим Климентом као епископом на челу, пређоше Дунав и спустише се на југ, у Македонију, где, из Охрида, продужише међу Словенима посао, започети Кирилом и Методијем на северу.

Тропар: (глас 4):

Јако апостолом јединоправнији и словенских стран учитељије, Кириле и Методије богомудрији, владику всјех молите, всја јазики словенскаја утвердити в православији и јединомислији, уморити мир и спасти души нашја.

Свештеномученик Мокије

Римљанин по рођењу, и свештеник у Амфипољу, граду македонском. Пострадао за време Диоклецијана. Молитвом сокрушио кип бога Диониса, чиме неке од незнабожаца огорчи против себе а неке опет приведе к вери. Посечен за Христа 295. године.

Свети Никодим, архиепископ пећки

Овај велики јерарх беше Србин по рођењу. Подвизавао се у Светој Гори, и био игуман Хиландара. По смрти Саве III буде изабран за архиепископа "всеја сербскија и поморскија земљи" 1317. године. Он је крунисао краља Милутина 1321. године. Превео је Јерусалимски Типик на српски. У предговору ове књиге он каже: "Свемогући Бог, који зна немоћ нашу, даће моћ духовну, но ако ми прво труд покажемо". Искрено је волео подвижнички живот, и трудио се да га утврди у српској земљи. Неуморно се трудио на искорењивању богумилске јереси и утврђивању вере православне. Упокојио се у Господу 1325. године. Чудотворне мошти почивају му у манастиру у Пећи, где почивају и мошти многих других светих архиепископа и патријараха српских.

Тропар: (глас 4):

Истина ствари објави те стаду твоме као правило вере, образац кротости и учитеља уздржања. Због тога си смирењем стекао високе почасти, а сиромаштвом богатства: Оче Никодиме, моли Христа Бога да спасе душе наше.

Муслимански вођи питали Кирила: 
Каква би то лица три у Богу била? 
Ако је Бог један, откуда три лица 
Наш је Бог једини, ваша су тројица! 
Одговара Кирил: није тако, није. 
Но ко сјајно сунце што у подне грије, 
Па светлост, топлоту, и круг свој имаде, 
To je бледа слика божанске Тријаде. 
Три божанска лица a једна суштина 
Кроз Христа је ова јављена истина. 
Никад смотан човек ово не докучи. 
Ово сам Бoг јави, ово Црква учи. 

РАСУЂИВАЊЕ

У табору сараценском упитају св. Кирила: „Како хришћани могу ратовати и опет одржати заповест Христову o мољењу Богу за непријатеље њихове?” На то св. Кирил одговори: ,,Ако су у једном закону написане две заповести и дате људима на извршење, који ћe човек бити бољи извршитељ закона: онај који испуни једну заповест или онај који испуни обе?” На то му Сарацени одговоре: „Несумњиво онај који испуни обе заповести.” Продужи св. Кирил: „Христос Бог наш заповеди нам да се молимо Богу за оне који нас гоне, и да чинимо добро и њима; но Он исти нам је још рекао: већу љубав нико не може јавити у овом животу него ако ко душу своју положи за другове своје. И зато ми подносимо увреде, које непријатељи чине нама појединачно, и молимо се Богу за њих; но као друштво ми се заступамо један за другог и полажемо душе своје, да не бисте како ви пленећи браћу нашу не запленили c телима и душе њихове и не погубили их и телом и душом.” 

СОЗЕРЦАЊЕ

Да созерцавам дејство Бога Духа Светога на апостоле и то: 
1. како од простих прави мудре, 
2. како од немуштих прави речите. 

БЕСЕДА

о неодољивости воље Божје 
И рекох: не ћу га више помињати нити ћу више говорити у име његово; али би у срцу мом као огањ разгорео, затворен у костима мојим, и уморих се задржавајући га, и не могох више (Јерем. 20, 9) 

 

Ако још неко сумња, да је Бог говорио кроз пророке, нека прочита ову исповест великог пророка Јеремије, и нека више не сумња. Пророк исповеда, да је се био решио, да више не говори у име Господње. Зашто? Зато што је мало ко обраћао пажњу речи његовој, а ако је неко и обраћао пажњу, пророк је од тога трпео поругу и подсмијех сваки дан. Па кад се решио да ћути, да ли је уистини заћутао? Не, није могао: уморих се задржавајући, и не могох више! С неодољивом силом Дух Божји је навалио био на њ да говори, и он је морао да говори. Није, дакле, ствар пророка ни хоће ли говорити ни шта ће говорити: то је ствар Духа Божјег Свесилног. А пророк је само изабрано оруђе Духа Божјег Свесилног. Тако је написано цело Свето Писмо — не по вољи човека но по вољи Бога, и не по уму човековом но по уму Божјем. 
Како се пак осећа реч Божја кад уђе у пророка од Духа Божјега то објашњава велики Јеремија из свог личног доживљаја: би у срцу мом као огањ разгорео, затворен у костима мојим. То значи надахнуће од Духа Божјега Свесилнога. Под таквим неодољивим унутрашњим притиском — као под притиском огња затвореног у костима — писали су свети Божји људи. И многи од њих узвикнуо је: уморих се задржавајући га, и не могох више! Ко ће се противити Духу Божјем без казне и погибли? Ко ће Му одолети кад Он хоће нешто да каже или учини? 
О браћо моја, неодољиво је дејство Бога Духа Светога! 
О Душе Божји Свесилни, управи нас неодољиво на пут спасења. Теби слава и хвала вавек. Амин.

Meceчни календар

Дан Нови Стари Празник
субота 01. мај 17. април +++ВЕЛИКА СУБОТА пост
недеља 02. мај 18. април +++ВАСКРСЕЊЕ ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА - В А С К Р С
понедељак 03. мај 19. април +++ВАСКРСНИ ПОНЕДЕЉАК
уторак 04. мај 20. април +++ВАСКРСНИ УТОРАК
среда 05. мај 21. април Преп. Теодор Сикеот; Св. Свештеномученик Платон Бањалучки
четвртак 06. мај 22. април +++ СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ГЕОРГИЈЕ - ЂУРЂЕВДАН
петак 07. мај 23. април Свети мученик Сава Стратилат; свети Сава Ердељски; свештеномученик Бранко
субота 08. мај 24. април Свети апостол и јеванђелист Марко - Марковдан пост
недеља 09. мај 25. април Свети свештеномученик Василије Амасијски
понедељак 10. мај 26. април Спаљивање моштију Светог Саве на Врачару пост
уторак 11. мај 27. април Свети апостоли Јасон и Сосипатр
среда 12. мај 28. април СВЕТИ ВАСИЛИЈЕ ОСТРОШКИ ЧУДОТВОРАЦ
четвртак 13. мај 29. април Свети апостол Јаков Зеведејев
петак 14. мај 30. април Свети пророк Јеремија
субота 15. мај 01. мај Свети Атанасије Велики и свети Михаил пост
недеља 16. мај 02. мај Свети мученици Тимотеј и Мавра (Оданије васкрса)
понедељак 17. мај 03. мај Света мученица Пелагија Тарсијска пост
уторак 18. мај 04. мај Света великомученица Ирина
среда 19. мај 05. мај Праведни Јов; пренос моштију Светог Саве
четвртак 20. мај 06. мај Појава часног крста у Јерусалиму
петак 21. мај 07. мај Свети апостол и јеванђелист Јован Богослов
субота 22. мај 08. мај Пренос моштију светог оца Николаја; Пећка икона Пресвете Богородцие пост
недеља 23. мај 09. мај Преподобни Симон Зилот; преподобна Исидора
понедељак 24. мај 10. мај СВЕТИ КИРИЛО И МЕТОДИЈЕ; свети Никодим Српски пост
уторак 25. мај 11. мај Свети Епифаније; свети Герман Цариградски
среда 26. мај 12. мај Свети Епифаније; свети Герман Цариградски
четвртак 27. мај 13. мај Свети мученик Исидор
петак 28. мај 14. мај Преподобни Пахомије Велики
субота 29. мај 15. мај Преподобни Теодор Освештани пост
недеља 30. мај 16. мај Свети апостоли Андроник и Јунија
понедељак 31. мај 17. мај Свети мученик Теодот Анкирски