Црквени календар за понедељак 03. 05. 2021.

+++ВАСКРСНИ ПОНЕДЕЉАК

ВАСКРСНИ ПОНЕДЕЉАК

…И изишавши брзо из гроба, са страхом и радошћу великом похиташе да јаве ученицима његовим. А кад иђаху да јаве ученицима његовим, и гле, срете их Исус говорећи: Радујте се! А оне приступивши ухватише се за ноге његове и поклонише му се. Тада им рече Исус: Не бојте се, идите те јавите браћи мојој нека иду у Галилеју, и тамо ће ме видјети. А док оне иђаху, гле, неки од стражара дођоше у град и јавише првосвештеницима све што се догодило. А они саставши се са старјешинама учинише вијеће, и дадоше војницима довољно новаца, говорећи: Кажите: ученици његови дођоше ноћу и украдоше га док смо ми спавали…

Народни обичаји

У већини наших крајева Васкршњи празници трају три дана. На Васкрсни понедељак се настављају гозбе и весеља, на коме се угошћавају рођаци, кумови, комшије и пријатељи. То је време када се окупља родбина и из удаљенијих крајева. У многим местима се организују литије, укључујући и манастир Хиландар.

Тамо, рано изјутра, по завршеној служби у храму, монаси излазе из манастирске порте, носећи Црквене предмете, на челу са иконом Богородице Тројеручице. Крећући се лаганим ходом у поворци, поју сво време тропаре Богородици и обилазе места: Крст цара Душана, спомен место Богородици подигнуто на месту где је угинула мазга која је донела икону Богородице Тројеручице из Јерусалима, костурницу где се чувају кости упокојених монаха, а онда се враћају у манастир и поново улазе у храм.

Велики вашар на Светли пондељак одржава се у Трговишту.

Meceчни календар

Дан Нови Стари Празник
субота 01. мај 17. април +++ВЕЛИКА СУБОТА пост
недеља 02. мај 18. април +++ВАСКРСЕЊЕ ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА - В А С К Р С
понедељак 03. мај 19. април +++ВАСКРСНИ ПОНЕДЕЉАК
уторак 04. мај 20. април +++ВАСКРСНИ УТОРАК
среда 05. мај 21. април Преп. Теодор Сикеот; Св. Свештеномученик Платон Бањалучки
четвртак 06. мај 22. април +++ СВЕТИ ВЕЛИКОМУЧЕНИК ГЕОРГИЈЕ - ЂУРЂЕВДАН
петак 07. мај 23. април Свети мученик Сава Стратилат; свети Сава Ердељски; свештеномученик Бранко
субота 08. мај 24. април Свети апостол и јеванђелист Марко - Марковдан пост