Црквени календар за уторак 16. 03. 2021.

TЕОДОРОВА СУБОТА, ТОДОРОВА СУБОТА, ТОДОРИЦА

TЕОДОРОВА СУБОТА, ТОДОРОВА СУБОТА, ТОДОРИЦА

Теодорова субота, Тодорова субота, Тодорица, посвећена је догађају који се десио у вези са Св. великомучеником Теодором Тироном и кољивом. Када је цар Јулијан Отпадник наредио да се сва храна на тргу покропи жртвеном идолском крвљу, како би се Хришћани оскврнули (оскрнавили), Св. Теодор се јавио градском Епископу Евдоксију и рекавши му да народу нареди да једе кувану (варену) пшеницу. У спомен на овај догађај, у петак после Пређеосвећене литургије пева се молебни Канон Св. великомученику Теодору, који је написао преподобни Јован Дамаскин. Прва субота Васкршњег поста у Јерусалиму била је посвећена Св. Теодору већ у VII веку, а Канон Св. Теодора који се поје у суботу на јутрењу написао је у XI веку Митрополит Јован Евхаитски. Тодорова субота је прва субота Васкршњег поста па према томе покретан празник који спада уз Васкршњи циклус празновања. Дан је посвећен Св. великомученику Теодору Тирону, кога Црква слави 17. фебруара, а у Теодорову суботу успомену на његово јављање Епископу Евдоксију, прве суботе прве недеље поста.

Народни обичаји: За Светог Теодора, народски, Тодора верује се да је заштитник стоке, поглавито коња, па се овај дан назива још и Коњски дан. У таковском крају овај светац се слави, јер се верује да лечи од падавице. Сељаци у то време одлазе у оближње манастире са болеснима, пале свеће и моле се Светом Теодору за здравље. Тодорова субота у Поповом пољу зове се Тодорица. Родитељи тада шаљу децу да се причесте. Села у Горњој Пчињи Светог Теодора славе као заштитника говеда. Кувају кукуруз који увече носе воловима и срачима да се почасте. Ломе и за ову прилику умешен колач који се дели стоци; овцама, козама, воловима, кравама, коњима. Трке коња се организују у Шумадији, које су популарне међу млађаријом. Овај дан су у селима Тимочке крајине прогласили за Коњски - Велики дан, па не прежу коње већ их само јашу. Срби у Војводини верују да ноћу у очи светог Тодора јашу поворке белих коња. Међу њима је предводник хроми коњ. Постоји веровање да је и сам Свети Тодор јахао таквог хромог коња, па се зато може чути и назив Хрома субота. Уопште, у многим селима се коњи јашу, без седла или са њима, показују по селима. На Тодорицу, како се још назива Тодорова субота, по први пут излазе змије након зимског мировања. На Косову мисле да је некада свети Теодор управљао змијама које су имале ноге. Кад су змије почеле да уједају људе, он се наљути на њих, одузе им ноге, а људе научи како да их туку штаповима и хватају. Овог дана у селима источне Србије припрема се жито, односно, кољиво, као за сваку Крсну славу. Прави се и колач на коме се обавезно налазе украси у облику коња или потковице. Теодорова субота спада у оне празнике који славе почетак летњег периода, па се тако у селима око Прокупља може чути да је то дан када Свети Теодор узјаше коња и оде да доведе лето. Друга прича каже да је то дан када роде поткивају своје невидљиве коње, пред велики пут, да би стигле у наше крајеве за Младенце. У селима лесковачког Поморавља кажу да на дан Тодорице Краљевић Марко јаше свог шарца на мору. Теодорова субота је дан када су механџије и кафеџије у пожаревачком крају држале свој еснафски пир.

Свети мученици Евтропије, Клеоник и Василиск

Беху другови светог Теодора Тирона. Па кад славни Теодор славно сконча, они осташе у тамници иза њега, и не беху задуго осуђени због смене намесника царског у граду Амесији. Када стиже нови намесник, још нечовечнији од свог претходника, нареди те му изведоше ову тројицу. Сва тројица беху младићи, и то Евтропије и Клеоник браћа рођена, а Василиск сродник светом Теодору. Но сва тројица по братској љубави беху као рођена браћа. Тако и пред намесником рекоше: "Као што је Света Тројица недељива, тако смо и ми по вери недељиви и по љубави неразлучни". Узалудна беху сва ласкања од стране намесника, и узалудни покушаји његови да поткупи Евтропија. Најпре овога позва да с њим вечера, што Евтропије одби говорећи из Псалама: благо мужу који не иде на савет нечестивих, потом му понуди огромно благо - сто и педесет литара сребра - што Евтропије такође одби подсетив намесника, да Јуда због сребра душу своју изгуби. После свих покушаја, истјазања и мука беху прва двојица осуђени на распеће, а Василиск на посечење мачем. И бејаху два брата на два крста распети, за што они одадоше хвалу Христу, што их удостоји оне смрти, којом и Он умре; а трећи Василиск мачем посечен. И сви одоше у царство радости где их чекаше војвода њихов, свети Теодор, пре њих прослављен од Христа, Господа и Победиоца. Пострадаше чесно 308. године.

Тропар (глас 4):

Мученици Твоји Господе, у страдању своме су примили непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победише, а разорише и немоћну дрскост демона: Њиховим молитвама спаси душе наше.

Света Пиамука Мисирка

Ради Христа не хте се удавати, него се преда подвижништву у кући своје матере. Узимала је само мало хране, и то сваки други дан, и проводила време у молитви и созерцању. Имала дар прозорљивости. Упокојила се мирно обручивши душу своју Господу, око 377. године.

Непозната девојка из богате куће у Александрији

Имађаше доброг оца, који претрпи много и зло сврши, и мајку злу, која добро поживе и умре у миру и би сахрањена с почашћу. У недоумици да ли да живи по примеру оца или по примеру мајке, ова девица имаде визију која јој откри стање оца и мајке у другом свету. Оца виде она у царству Божјем а мајку у тами и муци. То њу определи, да сав свој живот посвети Богу, и да попут оца свога држи се закона Божјег без обзира на све противности и недаће које би имала да претрпи. И одржа закон Божји до краја, с Божјом помоћи, и удостоји се царства небескога, у коме се састаде с оцем својим богољубивим.

Ум сабран и дигнут к Богу Свевишњему, 
Срце запаљено љубављу ка Њему, 
He хаје за муке, нит за тело мари. 
Над таквим једино Господ господари. 
Ум прилепљен Христу - то је најважније. 
To на муци позна свети Евтропије 
И Клеоник брат му, и Василиск мили. 
Сва три су у ватри ко у роси били. 
Ум прилепљен Христу за муке не хаје. 
Ако мука траје и молитва траје, 
O муци не мисли но молитву кроји: 
Ko сe Бога боји муке сe на боји. 
Два рођена брата на крст уздигнути: 
Тело им се грчи, но дух се не мути, 
Оба славе Бога који њих прослави, 
И смрт њима такву почасну достави. 
Телесна им риза цепа се и свлачи 
A дух стреми к небу, дух од тела јачи: 
Прими Боже, вичу, дух наш у висине. 
Теби вечна слава, o Божији Сине! 

РАСУЂИВАЊЕ

Говорећи по човечански, Христос је послушношћу уздигао се до старешинства у цркви, у свету и у историји људској. Нико не бива добар старешина, ако није прошао школу послушања. Адам је изгубио власт и старешинство над животињама и стихијама природним у ономе часу кад се показао непослушан према Богу. "Послушност бива за послушност; ако ко слуша Бога, и Бог њега слуша", рекао је авва Мојсеј. Ипак очигледно је, да Бог више слуша људе него људи Бога, кад се узме колико се и колико пута људи посведневно греше о заповести Божје. Факт да Бог бесмртни слуша нас трулежне више него ми Њега, мора да испуни стидом свакога ко још савести има. 
Када св. Евтропије беше мучен са своја два друга, он се помоли Богу: "Дођи нам у помоћ као што си дошао слуги Твоме Теодору (Тирону)!" У том се земља затресе и послушни Господ јави се с ангелима и са св. Теодором. И рече Господ страдалцима: "3а време вашег мучења ја сам стајао пред лицем вашим посматрајући трпљење ваше. Имена ваша уписаће се у Књигу Живота." 

СОЗЕРЦАЊЕ

Да созерцавам Господа Исуса на Тајној вечери и то: 
1. како Он изабра хлеб и вино, два обична елемента исхране, и кроз њих установи Своју видљиво — невидљиву везу с црквом до краја. 
2. како се Тајна Вечера одржала до данас и како ће се одржати до краја времена као Тајна Причешћа, 
3. како се сваки дан и готово сваки час негде у свету од неког свештеника освештава хлеб и вино, и прима као тело и крв Христова. Дивна визија тога! 

БЕСЕДА

о љубави к ближњим 
Али остати у Тијелу потребније је вас ради (Филнб. I, 24) 


Озарен љубављу Христовом апостол Павле признаје у посланици Филибљанима, да је за њега смрт добитак, пошто је његов живот Христос. Љубав његова према Христу вуче га у смрт, да би што пре стао уз Христа, а љубав према верним људима опет гони га да још остане у телу. Па ипак то нису две љубави, које растржу апостола и вуку га на две стране, него једна иста, која отвара пред њим две ризнице блага: једна ризница блажени свет на небу, а друга душе верујућих на земљи. Оно небесно благо увеличава се овим благом са земље; ова ризница прелива се у ону. Да иде на небо — на то вуче апостола љубав и награда; да остане на земљи — на то га вуче љубав и дужност. 
Па кад један смртан човек, браћо моја, налази да је потребније бити у телу из љубави према браћи својој, какво је онда чудо да је бесмртни Бог увидео пре апостола да је потребније бити у царству духовном. Ова исповест Павлова пред Филибљанима — не објашњава ли нам она сасвим јасно побуде ваплоћења Сина Божјега? Тамо, на небесима је право Христово царство и прави Христов живот, без примесе греха и смрти. Али љубав Сина Божјега према људима нашла је да је потребније бити у телу, на земљи, међу људима. Ваистину, морамо бити благодарни апостолу Павлу, што нам је објашњавајући себе, објаснио тајну Христова доласка и пребивања у телу. 
Господе, диван си у светим Својим. Теби слава и хвала вавек. Амин.

Meceчни календар

Дан Нови Стари Празник
понедељак 01. март 15. фебруар Светих дванаест мученика пост
уторак 02. март 16. фебруар Свети великомученик Теодор Тирон
четвртак 04. март 18. фебруар Свети апостоли Архип, Филимон и Апфија
петак 05. март 19. фебруар Свети Лав, епископ Катански
субота 06. март 20. фебруар Свети Захарија, патријарх јерусалимски
недеља 07. март 21. фебруар Свети мученик Маврикије и седамдесет војника
понедељак 08. март 22. фебруар Свети свештеномученик Поликарп, епископ Смирнски
уторак 09. март 23. фебруар Обретеније главе светог Јована Крститеља
среда 10. март 24. фебруар Свети Тарасије, патријарх Цариградски
четвртак 11. март 25. фебруар Свети Порфирије, епископ Гаски пост
петак 12. март 26. фебруар Преподобни Прокопије Декаполит пост
субота 13. март 27. фебруар Преподобни Јован Касијан пост
недеља 14. март 28. фебруар Света преподобномученица Евдокија пост
понедељак 15. март 01. март Свештеномученик Теодот, епископ киринијски, на острву Кипру пост
уторак 16. март 02. март TЕОДОРОВА СУБОТА, ТОДОРОВА СУБОТА, ТОДОРИЦА пост
среда 17. март 03. март Преподобни Герасим Јордански пост
четвртак 18. март 04. март Свети мученик Конон Исавријски пост
петак 19. март 05. март Света 42 мученика Аморејска пост
субота 20. март 06. март Светих седам Свештеномученика Херсонских пост
недеља 21. март 07. март Преподобни Оци поубијани у манастиру Светог Саве Освећеног пост
понедељак 22. март 08. март Светих 40 мученика Севастијских - Младенци; Св. 42 муч. Момишићка пост
уторак 23. март 09. март Свети мученик Кодрат Коринтски пост
среда 24. март 10. март Свети Софроније Јерусалимски пост
четвртак 25. март 11. март Преподобни Симеон Нови Богослов; Свети Григорије Двојеслов пост
субота 27. март 13. март Преподобни Бенедикт Нурсијски пост
недеља 28. март 14. март Свети мученик Агапије и други с њим пост
понедељак 29. март 15. март Свети апостол Аристовул; Свети мученик Савин пост
уторак 30. март 16. март Свети Алексије - Човек Божји пост
среда 31. март 17. март Свети Кирил Јерусалимски пост