Црквени календар за понедељак 18. 01. 2021.

Свети Теопемт и Теона - Крстовдан

Свети Теопемт и Теона - Крстовдан

Када Диоклецијан објави гоњење хришћана, епископ никомидијски Теопемт беше први који пострада за Христа. Он беше изведен пред цара, и цар му запрети смртном казном, ако се не одрече Христа. На ту претњу храбри епископ одговори цару: „Стоји написано: не бојте се оних који убијају тело, а душу не могу убити. Ти, царе, имаш власт кад мојим телом, чини с њим што ти драго”. Би много бијен, глађу мучен и истјазаван на разне начине. Најзад цар дозва неког мађионичара, Теону, да Божјем човеку некако мађијама доскочи. Теона раствори у води најјачи отров и даде Теопемту да испије. Теопемт прекрсти чашу и испи отров. Видев Теона, да његов отров ништа не нашкоди Теопемту, он се окрете к цару и узвикну: „И ја сам хришћанин, и клањам се Распетоме”. Обојица бише на смрт осуђени: Теопемта мачем посекоше, а Теону жива у земљу затрпаше, 298 године. Чесно пострадаше и грађани Царства Христовога постадоше.

Тропар (глас 4):

Мученици Твоји Господе, у страдању своме су примили непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победише, а разорише и немоћну дрскост демона: Њиховим молитвама спаси душе наше.

Свети пророк Михеј I

Савременик пророка Илије. Прорекао опаком цару Ахаву погибао у рату с Асирцима (I цар 22; II Днев 18). Прорицао је све усмено и није писао ништа. Други је, пак, био онај Михеј који је прорекао рођење Господа у Витлејему, и књигу пророчанства написао.

Преподобна мати Синклитикија

Пореклом из Македоније. Васпитана у Александрији. Као богата и угледна девојка имала је много просаца, но она их све одбије и одбегне из родитељске куће у манастир. У највећој уздржљивости, бдењу и молитви поживи до осамдесет година. Њене поуке монахињама одувек су сматране правим духовним бисером, јер ова праведница није дошла до високе мудрости кроз књиге, него кроз страдање, муку, даноноћно размишљање и духовно општење с вишим божанским светом. Преселила се душом у тај виши свет 350. године. Света Синклитикија између осталога говорила је: "Ако је време поста, немој се отказивати поста тобож због болести, јер гле и они који не посте, падају у исте болести". Још је говорила: "Као што се открито благо брзо разграби, тако и добродетељ, када се разглашава, помрачује се и губи".

Преподобна Аполинарија

Кћи Антимија, намесника малолетног цара Теодосија Млађег. То му беше старија кћи, док му млађа беше луда. Не хтеде се Аполинарија удавати, него се у срцу обручи Христу и удаљи у пустињу Мисирску. У мушком оделу и под мушким именом Доротеј, она ступи у мушки манастир где се подвизавала узносећи дух свој непрестано к Богу и горећи љубављу према Творцу своме. Царском намеснику Антимију посаветује неко да пошаље своју луду кћи пустињацима, да јој читају молитву. И по промислу Божјем догоди се да своју луду сестру исцели старија сестра силном молитвом. Тек када се Аполинарија упокоји, објави се тајна да она није била мушко но женско. Мужествена храброст ове свете девице остала је примером и подстреком кроз векове многима, који мисле о своме спасењу. Упокојила се 470. године.

Због Бога и душе невине девице

Постадоше Христу верне следбенице.

Насладе и раскош и смех оставише

Ангелскоме свету душе узвисише;

У телима слабим луче запаљене,

Духом Светим душе дивно осветљене

Вековима светле и пут указују,

C ангелима светим на небу ликују.

Аполинарија и Сиклитикија,

У срцима вашим Дух Свети засија,

Он вас и утврди, Он вас веде, учи,

Он вас уневести и Христу обручи,

Молите се за нас, чудне испоснице,

Јунакиње храбре, бесмртне девице.

РАСУЂИВАЊЕ

Плод, плод, и само плод тражи Господ од сваког живог дрвета што се човек зове. Добар плод је богољубиво срце, а зао плод је самољубиво срце. Све остало што човек има и ужива, као: положај, власт, част, здравље, новац, ученост — све је то само лишће на дрвету. „Свако дрво које не рађа добра рода, сијече се и у огањ баца" (Мат. 3, 10). Чак и нехришћански народи ценили су добра дела више него лепе речи. Кудикамо више то мора бити правило за следбенике Христове. На једном сабору Атињана, на коме беху и изасланици шпартански, неки старац хођаше од клупе до клупе тражећи места да седне. Атињани му се подсмеваху и места му не уступаху. Када старац приђе Шпартанцима, сви скочише на ноге и понудише му место. Видећи то Атињани похвалише Шпартанце красноречивим похвалама. На то им Шпартанци одговорише: „Атињани знају шта је добро, но не творе добро." Ко твори добро, тај личи на дрво које доноси добар плод домаћину своме. А извор добра у човеку јесте добро, богољубиво срце.

СОЗЕРЦАЊЕ

Да созерцавам савршенство првога човека, Адама и то:

1. његову близину Богу,

2. његову силу, мудрост и красоту од Бога,

3. драговољно покоравање целе природе власти безгрешног Адама.

БЕСЕДА

о немоћи нашој без Христа Господа

Без мене не можете чинити ништа (Јов. 15, 5)

Господ наш није имао обичај да говори преувеличано. Ничије речи у свету нису одмереније од Његових. Па кад Он каже, да ми без Њега не можемо чинити ништа, онда то тако треба буквално разумети и примити. Он говори овде о добру а не о злу; никакво добро ми не можемо чинити без Христа, мимо Христа и насупрот Христа. Он је власник, давалац и надахнитељ свеколиког добра. Никакво добро ие стоји ван Њега, као што никакво зло нс стоји у Њсму. Ја сам чокот, а ви лозе, рекао је Он. Шта могу лозе без чокота? Могу ли расти и плод донети? Ништа, осим постати горивом.

Може човек мислити колико хоће, но не може никада замислити једно истинско добро које није у Христу, и које не истиче из Христа. Ако неко рекне, да он чини добра и човечна дела мимо Христа, знајте, да су та његова дела кварна у језгру и разједена, било од сујете, било од скривеног себичлука. Јер човек без Христа исто је што и лоза без чокота. То нам је сам Он казао. Чокот је скривен и не види се, а лоза се види. Ипак и грожђе на лози и сама лоза зависе од чокота. Чокот свеколиког добра расте из срца Бога Оца и налева се слашћу Духа Светога.

Господе Боже Троједини, помилуј нас и спаси! Теби слава и хвала вавек. Амин.

Meceчни календар

Дан Нови Стари Празник
петак 01. јануар 18. децембар Свети мученик Бонифатије пост
субота 02. јануар 19. децембар Св. Игњатије Богоносац; Св. Данило, Други Арх. српски (Претпразништво Рождества) пост
недеља 03. јануар 20. децембар Света мученица Јулијана; свети Петар Кијевски пост
понедељак 04. јануар 21. децембар Света великомученица Анастасија пост
уторак 05. јануар 22. децембар Светих 10 мученика Критских; Преподобни Наум Охридски - Туциндан пост
среда 06. јануар 23. децембар Света преподобномученица Евгенија - БАДЊИ ДАН пост
четвртак 07. јануар 24. децембар +++ РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО - БОЖИЋ
петак 08. јануар 25. децембар +++ САБОР ПРЕСВЕТЕ БОГОРОДИЦЕ
субота 09. јануар 26. децембар +++ СВЕТИ ПРВОМУЧЕНИК И АРХИЂАКОН СТЕФАН
недеља 10. јануар 27. децембар Светих 20.000 мученика Никомидијских
понедељак 11. јануар 28. децембар Светих 14.000 младенаца Витлејемских
уторак 12. јануар 29. децембар Света мученица Анисија
среда 13. јануар 30. децембар Преподобна Меланија Римљанка и други
четвртак 14. јануар 31. децембар Обрезање Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа
петак 15. јануар 01. јануар Преподобни Серафим Саровски и Свети Силвестар
субота 16. јануар 02. јануар Свети пророк Малахија и други
недеља 17. јануар 03. јануар Сабор светих седамдесет апостола
понедељак 18. јануар 04. јануар Свети Теопемт и Теона - Крстовдан пост
уторак 19. јануар 05. јануар Богојављење Господње
среда 20. јануар 06. јануар Свети Јован Крститељ
четвртак 21. јануар 07. јануар Свети мученици Јулијан и Василиса
петак 22. јануар 08. јануар Свети мученик Полиевкт и други
субота 23. јануар 09. јануар Свети Григорије епископ Ниски и други пост
недеља 24. јануар 10. јануар Преподобни Теодосије Велики и други
понедељак 25. јануар 11. јануар Света мученица Татијана и други пост
уторак 26. јануар 12. јануар Свети мученици Ермил и Стратоник
среда 27. јануар 13. јануар СВЕТИ САВА - Први Српски Архиепископ
четвртак 28. јануар 14. јануар Преподобни Павле Тивејски
петак 29. јануар 15. јануар Свети апостол Петар
субота 30. јануар 16. јануар Преподобни Антоније Велики пост
недеља 31. јануар 17. јануар Свети Атанасије Велики, архиепископ александријски пост