СУБОТА, 15. 6. 2024 - 12:12

Извор: TВ ХРАМ

Светом архијерејском Литургијом почело ХI Сабрање Свете Србије (ФОТО/ВИДЕО)

Његово Преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион, викарни Епископ Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, служио је свету архијерејску Литургију у суботу, 15. јуна 2024. године на Ади Циганлији у Београду, чиме је започето ХI Сабрање Свете Србије, које је ове године под слоганом: ”Наша нова десетица”.

ТВ Храм

У беседи, Преосвећени Епископ пренео је благослове Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија и рекао да треба да заблагодаримо Богу што смо се сабрали са различитих страна. Овде већ годинама постоји традиција и сабрање око Бога јер почињемо овај наш сабор овом светом службом, а човек је и створен да би био близу Бога и наш живот је труд да се Богу приближимо. Као што сте сви са различитих страна дошли овде, неки из веће даљине, неки из мање, али сте уложили одређени труд да се Богу приближите, а овде смо пре свега зато што нам је Бог дао, како сте чули у Светом Писму Духа Утешитеља који нас уводи у пуноћу истине.

Како наводе организатори, Спортско Сабрање Свете Србије је манифестација спортског, породичног, духовног, дружељубивог, културног, забавног, образовног и патриотског карактера, проткана љубављу и Јеванђељем која је показала своју истрајност и доследност. Због свога развоја и постигнутих резултата, као и и доказаног позитивног утицаја на друштво, добила је статус: ”Манифестације од посебног значаја за нашу престоницу – Град Београд”.

Она уз промовисање важности очувања духовног и телесног здравља наших најмлађих, или како би смо то једноставније описали кованицом: ”хармоничног васпитања”, је до сада на предходних десет укупно заинтересовала и на једном месту окупила више од 220.000 посетилаца.

После свете Литургије одржао се културно-уметнички програм, а на простору Аде Циганлије од три хектара спортских терена и ливада: спортски турнири, креативне радионице, витешке дициплине, хајдучке вештине.

Спортска тема овогодишњег Сабрања је шах. Шаховског савез Србије и Београда на манифестацији је обележио дан свог оснивања, а организовано је такмичење “ОТВОРЕНИ ШКОЛСКИ КУП У ШАХУ”.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести