ПЕТАК, 14. 6. 2024 - 17:24

Извор: Епархија ваљевска

У години тројубилеја Преподобни Отац Јустин свечано прослављен у манастиру Ћелије

Епископ Силуан: Владика Николај и Ава Јустин су сунца која греју душу српског народа

Епархија ваљевска

У заветном храму Оца Јустина, по благослову Преосвећеног Епископа ваљевског г. Исихија, литургијско сабрање је предводио Преосвећени Епископ аустралијско- новозеландски г. Силуан, изузетан познавалац богословља Оца Јустина и духовно чедо ваљевског краја, уз саслуживање архијерејских намесника првог и другог ваљевског протојереја Драгана Јаковљевића и протонамесника Дарка Ђурђевића и више свештенослужитеља. Свечаности богослужења свој печат дало је појање Хора свештеника и богослова под управом протојереја Бранка Чолића и ћелијских сестара, на челу са игуманијом мати Гликеријом

Да би човек истинским животом могао да живи овде на земљи, неопходно је имати Господа Христа у животу, бити у Православној Цркви и приклонити себе Христу, животом светотајинским, литургијским и световрлинским. Неопходно је и посматрати живот „лира“, сведока и пророка Божјих као што је Преподобни Ава Јустин, читати њихова благодатно опитна дела да би ушли у тајну која се зове тајна Свете Цркве, тајна Божје љубави и домостроја спасења за род људски, беседио је Преосвећени Епископ аустралијско- новозеландски г. Силуан. 

  • Свети Јустин Ћелијски је имао само једно мерило, један кантар на коме је све проверавао и вагао, а то је истина Христова. Зато је Свети Ава Јустин корачао путем који води у живот. Кориговао је свој живот по Светом јеванђељу, духу јеванђељском. Напајао се богоносним житијима светих која је исписивао. Исписивао је и догматику, узвишено богословље Свете Цркве, које пре свега открио у Светој Евхаристији после које је, како овде присутне сестре знају, у порти храма на столу исписивао редове догматике Православне Цркве, свежег, причешћеног и бистрог ума и срца- казао је Владика Силуан у част Оца Јустина, великог научника и молитвеника православља, чији се празник данас прославља, а ова 2024. цела је у знаку његових јубилеја- 130 година од рођења, 45 од престављења Господу и 10 година од преноса његових моштију.

Говорећи о широком образовању које је Ава Јустин поседовао, Владика Силуан, који је Авино учење о антропологији имао за тему успешно одбрањене кандидатске дисертације на Духовној академији у Москви, је истакао да је Ава Јустин сакупио све драгоцено знање и нама предао отачко и предањско богословље Светих Васељенских Сабора, светих подвижника и савремених богомољаца, који су живели у тешком времену прогона Цркве од атеистичког режима, који је хтео да заташка спасоносну реч и утиша глас Цркве.

  • Свети Ава Јустин је говорио:“Све за Христа, Христа ни за шта“ и можемо слободно рећи да је био најелоквентнији проповедник тајне Богочовека Христа у српском роду. Знао је да, уколико се човек одвоји од Христа и рачуна само на своје снаге и моћ овосветску, не може да прослави себе. Иде у регрес, а заједно са њим и друштво. И видимо горке плодове тог регреса, али видимо и плодове богоносних отаца који васкрсавају српску душу-  Светог Владике Николаја, који је прошле године „походио“ Београд у Спасовданској литији, а ових дана Ава Јустин Ћелијски, васкрситељи српских душа, сунца која греју душу српског народа и обасјавају пут српском роду-  истакао је Владика Силуан. 

Указујући на идеолошке тенденције савременог доба, оличене у површном  схватању Господа Христа као некога ко нам је другар, који се смеје и шали са нама (махом присутно у протестантизму), Владика Силуан је истакао да је један Богочовек Христос и Он се може сусрести у Његовој Цркви Православној и зато је важно да се не збуњује наше срце. То је Свети Ава Јустин јасно говорио свету.

  • Нема много „Христоса“, један је Христос! Нема много „Цркава“, једна је Црква- православна. Уколико то изгубимо из вида, изгубићемо се на овом путу и многи ветрови ће нас развејати. Зато је важно да живимо јеванђеље, да гледамо на светила која нам је Бог дао- Светог Владику Николаја и Аву Јустина, наравно и Светог Саву и све свете које нам је Бог дао. Али, посебно у новијем времену нам је дао ова два алармна звона која буде српски народ ка покајању, да се вратимо путу Христовом- поручио је Владика Силуан. У завршници проповеди, он је честитао славу мати Гликерији и сестринству Ћелија и упутио благодарје Владици Исихију на благослову да данас началствује Светом Литургијом у заветном храму Оца Јустина, чија је дела проучавао и уз чији је кивот, крај свог духовног оца, блаженопочившег Владику Милутина, управо овде духовно стасао. 

Након Свете Архијерејске Литургије су освећени славски дарови и преломљен колач са сестринством Ћелија, предвођеним игуманијом мати Гликеријом, сатрудницом и састрадалницом Аве Јустина током његовом тродеценијског служења у светињи на обали Градца.

Епархија ваљевска
Епархија ваљевска
Епархија ваљевска
Епархија ваљевска
Епархија ваљевска
Епархија ваљевска
Епархија ваљевска
Епархија ваљевска
Епархија ваљевска

Повезане вести

Вести