ПЕТАК, 10. 5. 2024 - 11:44

Извор: ТВ Храм

Слава храма Светог Саве на Врачару и Богословије Светог Саве - Патријарх Порфирије: Не постоје услови живота у којима није могуће живети Христом (ФОТО/ВИДЕО)

Поводом храмовне славе и славе Српске Православне Богословије Светог Саве у Београду Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију данас, 10. маја 2024. године, на празник спомен на Спаљивање моштију Светог Саве  у заветном Спомен-храму Светог Саве на Врачару.

ТВ Храм

Саслуживали су Преосвећена господа епископи: ваљевски Исихије, марчански Сава, хвостански Алексеј, јегарски Нектарије и топлички Петар, архимандрит Данило, директор Патријаршијске управне канцеларије са многобројним свештенством и свештеномонаштвом из више епархија Српске Православне Цркве у молитвеном присуству ректора, професора, ученика, као и многобројног верног народа.

Патријарх Порфирије у својој поучној беседи подестио је да нас је Свети Сава по промисли Божијој, по благодати Божијој али и својим подвигом и трудом, јер све у животу човековом јесте резултат благодати Божије и труда човековог,  уобиличио речју Христовом, Јеванђељем Христовим, утврдио нас у православној вери и учинио да Јеванђеље буде реч Христова, оно у чему се препознајемо и да будемо оно што јесмо.

"Реч Христова и Јеванђеље Његово има апсолутни карактер, а то значи да нема човека који њом не може живети и да нема места и времена у којем се та реч Христова, изложена кроз заповести Његове, не може претворити у дело. Не постоје такви услови живота у којима није могуће живети Христом. Томе нас је научио Свети Сава, на тај пут нас је ставио. Нека би Бог Господ дао да његовим молитвама, љубављу и благодаћу Божјом увек останемо верни Христу", истакао је Патријарх Порфирије.

После Литургије беседио је Епископ топлички г. Петар:

"И ми можемо наше време, наше постојање, нашу историју мерити пре и после Светог Саве. Они који су му претходили, њихова вредност, друга његова постојања, оправдања њиховог труда, борби, опстанка управо јесте Свети Сава. Као што је свети народ израелски коначно са Пресветом Богордицом дао тело из ког ће се оваплотити Син Божији, тако су и наши преци дали тело које ће истакнути Светога Саву , а они који му следују, ту смо и ми, управо меримо себе у којој мери пратимо и следујемо завете који нам је оставио Свети Сава. И колико год да је он наш, он није само наш, он је и васељенски и Небески."

На крају свете Литургије, Патријарх Порфирије је осветио славске дарове поводом празника Спаљивање моштију Светог Саве, славе заветног храма Светог Саве на Врачару и Богословије Светог Саве у Београду.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести