ЧЕТВРТАК, 18. 4. 2024 - 19:44

Извор: ТВ Храм

Отворена изложба "Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења" (ФОТО)

У организацији Музеја жртава геноцида, Епархије пакрачко-славонске и радио Београда Србије, у РТС клубу у згради Радио Београда вечерас је отворена изложба слика монахиње Марије, те уприличен и разговор поводом недавно објављене научне монографије проф. др Јелене Ердељан.

ТВ Храм

О култури сећања и о стваралаштву монахиње Марије говорио је Његово Преосвештенство Епископ пакрачко-славонски г. Јован , проф. др Јелена Ердељан и др уметности Никола Радосављевић, програмски директор у Музеју жртава геноцида.

Догађају је молитвено присуствовао Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Петар, као и бројни посетиоци.

Слике монахиње Марије (Антић), припаднице свештене обитељи манастира Рођења Светог Јована Крститеља у Јасеновцу, из циклуса под називом ,,Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсења" одишу снагом и лепотом. Инспирисане су стварним и трагичним догађајима и злочинима који су се одиграли у Јасеновцу. У овом циклусу представљено је 26 тема. У сликама монахиње Марије мешају се иконописачке традиције са наивом и елементима стрипа и графике Далеког истока. Оне су у својом суштини иконичне представе и у исто време савремени сведоци времена и подручја које је и даље место бола, страдања, патње и сећања.

Ауторка је монахиња, а не школовани ликовни уметник, па је у овом случају уметност искоришћена као појам и својеврсна веза за спровођење духовне и универзалне, скоро па божанске мисли која се отелотворила на њеним радовима.

Репрезентативна двојезична монографија проф. др Јелене Ердељан садржи и непречишћено интегрално сведочанство монахиње Марије чиме је обогаћена непосредним искуством молитве, постојања и стваралаштва на најстрадалнијем месту за српски народ у целокупној његовој историји.
Небеска димензија радова, цитати из Старог и Новог завета, молитве из службе јасеновачким новомученицима, су део ове књиге која је и потресно сведочанство о Јасеновцу као највећем губилишту српског народа са 115 великих масовних гробница и незнаним мноштвом расутих мањих гробница.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести