НЕДЕЉА, 14. 4. 2024 - 09:18

Извор: TВ ХРАМ

Патријарх Порфирије у цркви Светог апостола и јеванђелисте Луке у Крњачи: Господ све што чини, чини за спасење читавог света (ФОТО/ВИДЕО)

Господ све што чини, чини за спасење читавог света, дарује себе читавом свету, свим људима и свој творевини. Кроз пост и молитву ми показујемо и пројављујемо да хоћемо да будемо онакви какви треба да будемо, да хоћемо да будемо онакви какве нас је Бог замислио и за шта нас је створио, а то значи простор пројаве благодати Божије. Пост и молитва служе да бисмо очистили корозију са своје душе као турпијом, са свога бића како би засијало наше истинско и право ја које је из Господњих руку проистекло, рекао је Патријарх Порфирије у беседи, 14. априла 2024. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у четврту недељу Часног поста - Средопосну, када молитвено прослављамо Преподобну Марију Египћанку, 14. априла 2024. године у цркви Светог апостола и јеванђелисте Луке у Крњачи.

Његовој Светости саслуживало је свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа.

У архипастирској беседи, Патријарх Порфирије је рекао да Господ све што чини, чини за спасење читавог света, дарује себе читавом свету, свим људима и свој творевини. Кроз пост и молитву ми показујемо и пројављујемо да хоћемо да будемо онакви какви треба да будемо, да хоћемо да будемо онакви какве нас је Бог замислио и за шта нас је створио, а то значи простор пројаве благодати Божије, простор присуства Божијег, да хоћемо да будемо Часна трпеза и олтар на којем је присутан сам Христос, на ком је присутан сам Господ.  То потврђујемо, позива нас Господ на то, постом и молитвом,а потребна је вера као корен, као предуслов поста и молитве, да не бисмо тек механички постили и механички се молили, да не бисмо постили и молили се како бисмо себе афирмисали, како бисмо хтели да покажемо да смо бољи од других, да не бисмо постили и молили се са циљем да нам пост и молитва буду сами по себи циљ.

Не, него како бисмо постили и молили се да нам пост и молитва буду оруђе и средство кроз које бисмо одстрањивали страсти, грех, а то значи отуђење од Бога и отуђење од себе, отуђење од ближњег, и како бисмо кроз пост и молитву, одстранивши грех, страсти пројавили врлину, љубав, милосрђе, солидарност, како бисмо пројавили оно што је наша истинска и здрава природа. Пост и молитва служе да бисмо очистили корозију са своје душе као турпијом, са свога бића како би засијало наше истинско и право ја које је из Господњих руку проистекло, нагласио је Патријарх српски.

Старешина храма Светог апостола и јеванђелисте Луке Раде Симић, одликован је правом ношења напрсног крста и удостојен звања протојереја-ставрофора.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести