ПОНЕДЕЉАК, 4. 3. 2024 - 12:02

Извор: Радио "Слово љубве"

Епископ новобрдски Иларион: Почетак пада јесте одвајање

Његово Преосвештенство викарни Епископ новобрдски г. Иларион је у Недељу блудног сина, 3. марта 2024. године, свету Литургију са свештенством и ђаконима служио у храму св. великомученика Кнеза Лазара србског на Звездари, сазнајемо благодарећи теологу и чтецу Душану Јаћовићу. На богослужењу се сабрало мноштво верујућег народа, а појао је храмовни мешовити хор.

Душан Јаћовић

У беседи по читању светог Јеванђеља, Владика је указао да нам Господ кроз ову причу говори о свему, али највише о покајању, односно о повратку - себи, оцу, богатству, слободи и љубави. Господ не тражи "наше" него "нас", подвукао је Владика и појаснио да "почетак пада јесте одвајање - од Бога, од Његове Љубави, одвајање од људи међусобно, а онда се то одвајање завршава и у нама самима". "Треба и ми да се запитамо ко смо у овој причи", којом Сами Бог "жели да нам каже да свакога од нас Бог Отац тако гледа" рекао је Владика и нагласио да Господу "треба само то чисто срце".

Душан Јаћовић

Господ је првосазданим људима дао могућност да остану уз Њега, дао им је ту прву заповест како би потврдили своју слободну вољу, рекао је Преосвећени Владика и додао да једино када оживиш у себи "тај дар слободе и када можеш да га употребиш на једно или на друго - тада заправо и живиш". "Господ даје свима нама да сазнајемо и зато је сазнање битно, али док оно гради заједницу са Богом и са људима", рекао је Владика и подвукао да није добро када се човек знањем одваја од других, "него ми треба да познајемо пре свега љубављу па онда и свим нашим другим капацитетима".

Блудни син мисли да ће одвајањем од извора живота, моћи да има живот и га ствара, рекао је Владика Иларион и подсетио на јадно стање у које је младић запао и дошао до самога дна. Али, дешава се преокрет, преумљење и овај младић долази себи, јер "када је погледао у своје биће, видео је да је оно ништавно". Међутим, десило се чудо - "дошавши себи, он је угледао оца" истакао је Владика.

Отац блуднога сина види издалека, заборавља на сва друштвена правила, достојанство и трчи ка њему, загрли га и пољуби, јер "љубав према сину је била јача од свих скрупула и обзира у вези са достојанственим изгледом" рекао је Владика Иларион. Пресрећни отац прави велико славље, на које старији син, који је све време био уз њега, не жели да дође, мислећи да је све то неправда.

"Не треба да се ослањамо на своју праведност" поучио је Владика Иларион и подвукао да "једино што Бог хоће, јесте оно што је разбојник на крсту Њему понудио - све своје биће". Стога, наставио је Преосвећени, "треба и ми да се запитамо ко смо у овој причи", којом Сами Бог "жели да нам каже да свакога од нас Бог Отац тако гледа". "Њему треба само то чисто срце", јер се њиме даје могућност да и цео свет створени може преобразити, увести у вечно постојање са вечним Богом.

"Нека би Господ Бог дао да наш живот заиста буде повратак", да се вратимо себи "и да у дубини свога бића схватимо да имамо Оца Који нас чека - да нам врати оно првобитно достојанство" закључио је Владика Иларион.

Повезане вести

Вести