ПОНЕДЕЉАК, 26. 2. 2024 - 17:10

Извор: ТВ Храм

Упокојио се оснивач "Јеванђелског неимара" протојереј Драган Јелић

Обавештавамо вас да се у суботу 24. фебруара 2024. године после краће болести упокојио протојереј-ставрофор Драган Јелић, дугогодишњи парох крњевски (1980-2008.) и архијерејски намесник и парох великоплански (2008-2022.).

Заупокојена Литургија биће служена у храму у Крњеву у уторак 27. фебруара од 9 часова, док ће се опело служити након Литургије.

Прота Драган биће сахрањен у порти Светосавског храма у Крњеву.

***

Прота Драган Јелић, рођен је 1957. године у Баничини, код Смедеревске Паланке. Осмогодишњу школу завршио је у родном селу, петоразредну богословију у манастиру Крка, а Богословски факултет у Београду.

Рукоположен је у чин свештеника 11. марта 1980. године руком блаженопочившег епископа браничевског господина Хризостома и постављен за пароха прве крњевске парохије и старешину новосаграђеног Светосавског храма у Крњеву. Чином протојереја, одликован је одлуком епископа браничевског господина Игнатија 2000. године.

За време службовања проте Драгана у Крњеву, обновљена је и унапређена издавачка делатност Црквене општине крњевске. Штампане су књиге духовне садржине, као и часопис „Јеванђелски неимар“ (1989 – 2003.). Током рада на "Јеванђелском неимару" прота Драган је сарађивао са неким од најзначајнијих српских теолога међу којима су епископ бачки др Иринеј (Буловић), блаженопочивши митрополит др Амфилохије (Радовић), блаженопочивши епископ др Атанасије (Јевтић), епископ крушевачки господин Давид (Перовић), док је међу теолозима млађе генерације са великим бројем текстова предњачио протојереј-ставрофор др Владимир Вукашиновић, данас професор Богословског факултета у Београду. Текстове за "Јеванђелски неимар" слало је бројно свештенство и монаштво наше цркве, студенти Богословског  и других факултета као и велики број верника.

Поред рада на издавачкој делатности, цео свој живот посветио је изградњи живе Цркве као Евхаристијске заједнице. Плодови његовог рада видљиви су у Крњеву и данас. Број верника који је активан у животу Цркве и који на свакој Литургији  учествује у Трпези Господњој, много је већи него што би се од места величине Крњева могло очекивати. У временима када веронауке није било у школском систему, прота Драган је уз помоћ верног народа, при храму у Крњеву успео да организује веронауку на веома високом нивоу. Полазници којих је било на десетине, а током његовог службовања у Крњеву и стотине, изучавали су комплетну библијску историју, тумачење Литургије и богослужбено појање о чему нам сведоче сачувани матерјали у архиви цркве.

У мисионарској делатности, следовао је пример својих великих претходника, проте Богољуба Момировића (+1983), у чије време је храм подигнут и Драгослава Живановића - Брата Драгог (+1979) - најлепши изданак богомољачког покрета које је Крњево својој Цркви дало.

Повезане вести

Вести