НЕДЕЉА, 18. 2. 2024 - 09:43

Извор: ТВ ХРАМ

Патријарх Порфирије у Њујорку (ФОТО)

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је допутовао у Њујорк, у пратњи протојереја-ставрофора др Велибора Џомића, професора Правног факултета у Крагујевцу; протођакона др Драгана Радића, професора Богословског факултета у Београду; и ипођакона Дејана Накића, у петак, 16. фебруара 2024. године.

ТВ Храм

Програмом боравка предвиђено је да Патријарх Порфирије одржи више радних састанака посвећених наставку обнове Саборног храма и парохијског дома у Њујорку, који су оштећени у пожару на Васкрс 2016. године.

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, са свештеном пратњом и члановима управе њујоршке Црквено-школске општине и парохије посетио је Саборни храм Светог Саве на Менхетну и упознао се са током радова на обнови и реконструкцији.

Патријарх је рекао да је за протеклих дванаест месеци, од када је последњи пут био у овом храму и први пут после седам година овде служио свету Литургију, уложен велики труд који је донео видан напредак радова. Сутра, после свете Литургије, која ће почети у 9 часова, Светејши ће председавати седницом њујоршке Црквено-школске општине.

Саборни храм Светог Саве на Менхетну, у непосредној близини Емпајер стејт билдинга, спада у најлепше њујоршке богомоље. Трудом Светог епископа Николаја и тадашњег Епископа америчко-канадског Дионисија, откупљен је 1943. године од Епископалне цркве од када је духовно сабиралиште и уточиште хиљадама избеглица и емигрантата који после Другог светског рата стижу у Њујорк.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести