СРЕДА, 14. 2. 2024 - 18:40

Извор: TВ ХРАМ

Свечана додела патријарашких стипендија студентима завршних година факултета оснивача Универзитета у Београду (ФОТО/ВИДЕО)

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије уручио је 14. фебруара 2024. године, трећу годину за редом, стипендије студентима завршних година Медицинског, Електротехничког, Правног, Философског и Богословског и Машинског факултета на пригодној свечаности у крипти Храма Светог Саве.

ТВ Храм

Патријарх Порфирије као Првојерарх Српске Цркве и као универзитетски професор, наставља традицију српских архијереја и патријараха који су лично помагали школовање, оснивали школе, и до факултетског ранга, или су то чинили оснивајући задужбине, фондове и фондације.

Свечаности доделе стипендија присуствовали су Преосвећена господа Епископи: браничевски Игнатије, новобрдски Иларион, липљански Доситеј и топлички Петар, министар просвете проф. др Славица Ђукић Дејановић, ректор Универзитета у Београду проф. др Владан Ђокић, директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама г. Владимир Рогановић, декани, продекани, професори Медицинског, Електротехничког, Правног, Философског и Богословског и Машинског факултета, председник Националног просветног савета, директор Завода за унапређивање образовања и васпитања и ректор Богословије Светог Саве у Београду.

У свом обраћању, Патријарх српски Порфирије је рекао да су просвета, просвећивање и образовање у самој природи Цркве. У исто време, просвета представља  један од најважнијих сегмената сваког друштва, сваког народа, зато и не чуди што је наша Црква од својих почетака у свом народу не само водила бригу и просвећивању и о образовању свог народа, него је улагала напоре да где год је то било могуће, у условима који су били могући оснива школе. Како је било у самим почецима, тако је и кроз сву историју нашег народа до наших дана, Црква је увек и покровитељ и инспиратор и она која води бригу о школи о образовању. Наравно, не пре свега у смислу стицања и искључиво и само вештина и знања из разних области којима се човек бави, него поред тога и у развијање врлине, изграђивању добра, изграђивању заједнице, у смислу да сваки дар који смо као људи добили од Бога, добили смо да бисмо развијајући га, могли да пројавимо да је најважнији дар, дар љубави -љубави према Богу и љубави према ближњем. Зато и образовање и просвета имају смисла ако су утемељени на врлини и ако служе заједници, јер само тако афирмишу и појединца, то јест личност.

Стипендије је на основу пријава на конкурс одабрала Комисија коју су сачињавали: Његово Преосвештенство викарни Епископ г. Иларион, председник Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке; архимандрит Данило, директор Патријаршијске управне канцеларије; и мр Сандра Дабић, секретар Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке.

О раду и начину одлучивања комисије присутне је известила мр Сандра Дабић, секретар Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке, а присутнима се обратила и министар просвете, проф. др Славица Ђукић Дејановић.

На почетку свечаности, хор Храма Светог Саве извео је Господњу молитву, а потом и студенстку химну Gaudeamus igitur.

У програму су учествовали и Јован Белензада, ученик Основне школе из Гламоча у Босанској крајини, који је отпевао песму Оро се вије крај манастира, и матурант девете гимназије "Михајло Петровић Алас" и музичке школе "Коста Манојловић", такође стипендиста Патријарха српског г. Порфирија, млади пијаниста Урош Грбић који је извео Баладу за Аделину композитора Ричарда Клајдермана.

У име свих добитника стипендије Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, обратила се студент Анђела Цветковић.

На крају свечаности, хор Храма Светог Саве отпевао је химну Светом Сави.

* * *

У складу са правилима наведеног конкурса, објављеног 7. децембра 2023. године, узимајући у обзир просечне оцене и материјално стање једногодишњим стипендијама су награђени следећи студенти:

– Марија Митровић и Страхиња Глигоревић, са Медицинског факултета;

– Анастасија Јањић и Анђела Цветковић, са Правног факултета;

– Вера Павловић и Марија Поповић, са Електротехничког факултета;

– Катарина Мајски и Петар Стевановић, са Философског факултета;

– Арсеније Јокић и Марко Станишић, са Православног богословског факултета;

– Кристина Голо и Душан Миленковић, са Машинског факултета.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести