УТОРАК, 6. 2. 2024 - 12:03

Извор: ТВ Храм

Прослављен новоуспостављени празник Светих на ПБФ-у, богослужио Патријарх Порфирије (ФОТО/ВИДЕО)

"Христова реч није реч која пада само на њиву која је споља видљиво оивичена као њива непосредне бриге наше Цркве, а то је њено образовање, њено васпитање, него реч Христова као што и говори јеванђељска прича пада на разне њиве. И на њиве и на путеве, и на асфалт и на каменито тло, пада на разна места и готово по правилу свугде хвата корена, али плодови које дају различите њиве нису увек исти", истакао је у својој беседи Патријарх српски г. Порфирије 6. фебруара на Православном богословском факултету Универзитета у Београду.

ТВ Храм

У уторак 6. фебруара на Православном богословском факултету Универзитета у Београду прослављен је новоустановљени празник Светих који су учили и који су се учили на Богословском училишту у Београду.

У факултетском параклису Светога апостола и јеванђелисте Јована Богослова служена је света архијерејска Литургија којом је началствовао Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије.

Његовој Светости саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ стобијски г. Јаков, викар Његовог Преосвештенства Епископа струмичког г. Наума Македонска Православна Црква Охридске Архиепископије, архимандрит Тихон, игуман манастира Студеница, архимандрит Нектарије, главни секретар Светог Архијерејског Синода, архимандрит Данило, директор Патријаршијске управне канцелариј, протојереј Ђорђе Стоисављевић, шеф кабинета Његове Светости, као и професори ове високошколске институције на челу са деканом, протојерејем др Зораном Ранковићем, а у молитвеном присуству бројних студената, колега професора и верног народа.

У својој поучној беседи Патријарх српски г. Порфирије је истако да је сваки човек, свака личност, сваки појединац, свако од нас њива на коју пада реч Христова.

"Плодови по правилу зависе од унутарњег деловања и неговања семена које пада на тло које може бити различито. И зато данас славимо све оне свете које је наша Црква препознала као угоднике Божије који су учили и који су се учили у овом светом училишту наше Цркве, које је и део свеопштег образовања и васпитања у нашем народу.

Баш због тога што плодови Духва Светога неретко остају скривени нашим физичким очима, знамо да има много оних који су дарове које су добили од Бога, слободом својом умножили и употребили тако да они буду у славу Божију, да прослављају Његово име и да буду израз љубави према свим људима, према својим ближњим. Зато славимо и оне који нама нису знани али Богу јесу, или које ће Бог у дато време, кад то буде најбоље и најпотребније прославити", поучио је Његова Светост.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести