ПОНЕДЕЉАК, 29. 1. 2024 - 19:57

Извор: ТВ ХРАМ

Пројекција документарног филма „СВЕТИ САВА. РУСКА БОЈА НА СРПСКОЈ ЗАСТАВИ“ (ФОТО)

У препуној сали Руског дома у Београду, у понедељак 29. јануара 2024. године одржана је пројекција документарног филма "Свети Сава. Руска боја на српској застави", којој је присуствовао Његово Преосвештенство Епископ липљански г. Доситеј, викар Патријарха српског.

ТВ Храм

На пројекцији, присутнима се обратио Преосвећени Епископ Доситеј.

Филм је посвећен првом Архиепископу Српске Православне Цркве и српском просветитељу Светом Сави. Документарно остварење, снимљено у продукцији руског државног православног ТВ канала „СПАС“, засновано је на житију светитеља и обрађује тему вишевековних веза српског и руског народа.

Аутор и редитељ филма је Анжелика Кареткина, новинар и водитељ на ТВ каналу „СПАС“. Филмска екипа из самог срца Русије и Волоколамског кремља одлази пут Београда и места где су спаљене мошти Светог Саве, а на коме је у част и спомен светитељу подигнут велелепни Храм – једна од највећих православних светиња. Филм приказује места које је Свети Сава посећивао – древне манастире и планинску испосницу у којој се молио.

У филму се појављују Милош Биковић и његов брат – архимандрит Михаил (Биковић), др Милош Ковић, историчар, професор на Филозофском факултету у Београду, виши саветник Руског дома др Георгиј Енгелхарт, свештенство Српске Православне Цркве.

Филм је наишао на изузетан пријем у Русији и на Балкану, те добио позитивне критике јавности, али и виђених радника културе.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести