СУБОТА, 27. 1. 2024 - 13:34

Извор: ТВ ХРАМ

Слава 72. бригаде за специјалне операције - Богослужио Епископ Доситеј (ФОТО)

У параклису у касарни "Растко Немањић", седишту 72. бригаде за специјалне операције у Панчеву, Његово Преосвештенство Епископ липљански и војни г. Доситеј, викар Патријарха српског г. Порфирија служио је свету архијерејску Литургију на празник Светог Саве, првог Архиепископа српског, 27. јануара 2024. године, поводом славе бригаде.

ТВ Храм

Светој Литургији молитвено су присуствовали припадници Војске Србије.

Епископ Доситеј је честитајући славу овој елитној јединици која носи име једног од великана нашег народа, упитао шта бисмо ми као народ били без светих Немањића – Божијег дара српском народу у правом тренутку, без чије вере и побожности не би било ове државе. Преосвећени Епископ је подсетио на велика дела Светог Саве и његовог оца Светог Симеона Мироточивог на Светој Гори Атонској и указао да „Светога Саву видимо преукрашеног свим врлинама, како духовним тако и расуђивањем, дипломатијом, али изнад свега он је свети Божији човек“.

Нови изазови долазе за наш народ, рекао је Епископ Доситеј који је указао да је „за нас сада битно да сачувамо свој идентитет, да сачувамо своје име, да сачувамо оно што јесмо“. „Некада не можемо да се одупремо прејаком непријатељу, али можемо да сачувамо идентитет, а то смо и успели у турском ропству“, али „у овом времену пред цео свет су се поставили нови изазови, многе ствари које су не само нехришћанске него су и антихришћанске“, рекао је Епископ Доситеј и подсетио на речи Светог Владике Николаја да је најбоља одбрана вере продубљивање знања о својој вери и практиковање те вере у животу. „Ако то чинимо, не бојимо се ниједног непријатеља“, подвукао је Преосвећени Епископ.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Након свете Литургије је одржана војна свечаност поводом Дана 72. бригаде за специјалне операције, који се обележава 27. јануар, у спомен на први успешно извршен борбени задатак, известило је Министарство одбране. Пред свечаним стројем припадника јединице, прочитане су честитке поводом празника, сумирани су резултати рада у претходном периоду и уручена признања најбољим појединцима, након чега су положени венци у спомен-соби бригаде.

У осврту на постигнуте резултате у години за нама — коју је обележило даље јачање способности јединице, пре свега кроз реализацију Пројекта 5000 и наставак опремања савременим наоружањем и војном опремом — истакнуто је да су припадници 72. бригаде успешно реализовали све додељене задатке, показавши притом врхунску обученост, висок морал и професионализам. 

Свечаности су присуствовали начелници управа Генералштаба Војске Србије, ранији команданти бригаде, представници јединица Министарства одбране и Војске Србије, Српске Православне Цркве, органа локалне самоуправе, Министарства унутрашњих послова, те удружења ветерана и институција са којима јединица сарађује.

Министарство одбране
Министарство одбране
Министарство одбране
Министарство одбране
Министарство одбране
Министарство одбране
Министарство одбране

* * *

Свети Сава, Први Архиепископ Српски

ТВ Храм

Син Стефана Немање, великог жупана српског, рођен 1169. год. Као младић жудео за духовним животом, због чега је одбегао у Свету Гору где се замонашио и са ретком ревношћу прошао цео подвижнички устав. Немања последује примеру сина, те и сам дође у Свeту Гору, где се замонаши и умре као монах Симеон. Сава је издејствовао код цара и патријарха независност српске цркве, и постао први архиепископ српски. Подигао је, заједно са оцем својим, манастир Хилендар, а потом и многе друге манастире, цркве и школе по земљи српској. Путовао је у два маха на поклоњење светињама у Светој Земљи. Мирио браћу своју, завађену око власти; мирио Србе са суседима њиховим, и стварајући српску цркву, стварао је кроз то српску државу и културу. Уносио је мир међу све балканске народе и радио је на добру свију, због чега је и био поштован и вољен од свију Балканаца. Народу српском он је дао хришћанску душу, која није пропала са пропашћу државе српске. Скончао у Трнову у време цара Асена, разболевши се после службе Божје на Богојављење, 12. јануара 1236. год. Тело му пренео краљ Владислав у Милешево, одакле га Синан-паша дигне и спали на Врачару у Београду, 27. априла 1595. године.

Повезане вести

Вести