СУБОТА, 6. 1. 2024 - 08:33

Извор: ТВ ХРАМ

Патријарх Порфирије на Бадњи дан у манастиру Грачаница - Не можемо имати мир за себе, ако не желимо мир другима (ФОТО)

Наш православни српски народ има оно што нема ниједан други народ, а то је поздрав који један другоме упућујемо на дан Божића - Мир Божији, Христос се роди. У тој речи открива се наше опредељење, ми показујемо да смо Христови, да смо народ мира, али у правом смислу те речи и зато знамо да не можемо желети само мир за себе и да не можемо имати мир за себе ако желимо немир и одсуство мира другима, нашим комшијама. Али, исто тако, и они треба да знају да ако хоће мир за себе, не могу га задобити и стећи уколико желе немир нама, рекао је Патријарх Порфирије у беседи, 6. јануара 2024. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је на Бадњи дан, 6. јануара 2024. године свету архијерејску Литургију у манастиру Грачаница.

Патријарху Порфирију саслуживали су Преосвећена господа Епископи рашко-призренски Теодосије и хвостански Алексеј, викар Патријарха српског, архимандрит Данило и јеромонах Никон, у молитвеном присуству монаштва и бројног верног народа.

У беседи, Његова Светост је рекао да наш православни српски народ има оно што нема ниједан други народ, а то је поздрав који један другоме упућујемо на дан Божића - Мир Божији, Христос се роди. У тој речи открива се наше опредељење, ми показујемо да смо Христови, да смо народ мира, али у правом смислу те речи и зато знамо да не можемо желети само мир за себе и да не можемо имати мир за себе ако желимо немир и одсуство мира другима, нашим комшијама. Али, исто тако, и они треба да знају да ако хоће мир за себе, не могу га задобити и стећи уколико желе немир нама.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести