НЕДЕЉА, 31. 12. 2023 - 10:11

Извор: ТВ ХРАМ

Празник Оци молитвено и свечано прослављен у Храму Светог Саве на Врачару - Патријарх Порфирије: Тамо где постоји поверење у Бога ту свакога дана имамо чудо (ФОТО/ВИДЕО)

Свако се спасава са другим и кроз другог, никако појединачно и без другог. Само онда када као оци афирмишемо мајке и децу, онда славимо Бога. У сваком другом случају, када себе постављамо у центар, деградирамо мајку, деградирамо децу, заправо деградирамо себе и удаљујемо се од оног што је пут Христов. Зато, нека Бог да свим оцима да буду свесни шта значи бити отац. Дат је благослов по промислу Божијем да отац породице носи име Оца небеског, а то је знак да треба да размишља о томе какав је однос Оца небеског према својој деци, рекао је Патријарх Порфирије у беседи, 31. децембра 2023. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствoвао је на светом евхаристијском сабрању у Тридесету недељу по Духовима - Светих Отаца, када прослављамо празник Оци, 31. децембра 2023. године у заветном спомен-храму Светог Саве на Врачару.

Патријарху Порфирију саслуживали су Преосвећена господа Епископи ремезијански Стефан и топлички Петар, свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа Божијег.

Поучавајући сабране беседом, Његова Светост је рекао да тамо где вера није магијска формула, него однос који подразумева распеће, који подразумева битку са собом, који подразумева оно што називамо одрицање од себе, не порицање себе, него одрицање од себе лимитираног логиком овог света и проширеног себе вером и љубављу, вером као поверењем у Бога. Тамо где постоји поверење у Бога, ту се свакодневно дешава превазилажење наших сопствених потенцијала и снага. Ту свакога дана имамо чудо. Данас је постало чудно када говоримо о чуду и чудо имамо само као ексклузивну пројаву некаквих неуобичајених догађаја са којима се суочавамо, а заправо када смо у сагласју, у заједници са Богом, укорењени у  поверењу у односу на Бога тада видимо све другим очима, све се мења, све постаје чудо, у смислу дара Божијег, у смислу да све постаје по љубави Божијој наше.

На крају Литургије, говорећи о данашњем празнику, Патријарх Порфирије је рекао да се свако спасава са другим и кроз другог, никако појединачно и без другог. Само онда када као оци афирмишемо мајке и децу, онда славимо Бога. У сваком другом случају, када себе постављамо у центар, деградирамо мајку, деградирамо децу, заправо деградирамо себе и удаљујемо се од оног што је пут Христов. Зато, нека Бог да свим оцима да буду свесни шта значи бити отац. Дат је благослов по промислу Божијем да отац породице носи име Оца небеског, а то је знак да треба да размишља о томе какав је однос Оца небеског према својој деци.

После свете Литургије, поводом празника Оци, у крипти Храма Светог Саве одржан је концерт Певачког друштва Храма Светог Саве, коме су присуствовали Патријарх српски Порфирије и Преосвећена господа Епископи ремезијански Стефан и топлички Петар.

На крају концерта, Његова Светост поделио је пакетиће деци.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести