СРЕДА, 6. 12. 2023 - 11:05

Извор: ТВ Храм

Слава хорова храма Светог Александра Невског- Патријарх Порфирије: Све треба дати за Христа а Христа ни за шта (ФОТО/ВИДЕО))

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је данас 6. децембра 2023. године у храму Светог Александра Невског свету архијерејску Литургију поводом прославе славе Мешовитог и Певничког хора.

ТВ Храм

Његовој Светости салуживало је свештенство Архиепископије београдско-карловачке у молитеном присуству  бројног верног народа.

У својој поучној беседи Патријарх Порфирије је истакао да данас славимо светитеља Светог Александра Невског, а у њему, као и у сваком светитељу, славимо врлину јеванђељску којом је он био украшен, и славећи његову врлину угледамо се на њу и молимо се Богу да нам да снаге да та иста врлина постане и садржај и одлика и нашег подвига, и нашег духовног живота.

"Свети Александар Невски је био аристократског рода, управљао је људима и територијама, али пре свега он је самога себе управљао јеванђељем Христовим, знајући да све треба дати за Христа а Христа ни за шта како би све оно што смо дали било, постало и остало наше.  Управљајући се јеванђељем Христовим, Свети Александар Невски се није понео светском славом, влашћу и светском моћи. Напротив знао је и да је спољашња и слава и моћ и власт израз промисла Божијег, и да је њему дата, не да афирмише себе у егоизму и егоцентризму, него да служи јеванђељу Христовом.

И зато његов живот будући да је био утемељн на речи Христовој јесте живот сведочења и проводи истинске и праве вере, вере православне. Било је много оних, и у његово време као што их има и данас који имају идеју и циљ да разводње православну веру, да је релативизују или да православне Хришћане претворе у Хришћане православне само по имену а по животу и по начину веровања да буду нешто што је потпуно страно православљу. Али и онда када је требало и снагом овога света и силом људском показати да је веран православној вери, када је позиван да ће добити још већа царства да напусти веру православну, да постане унијат, да пређе у католичку веру, Свети Александар Невски ни речју, ни делом, ни мишљу није пристајао на то ", рекао је Патријарх Порфирије.

На крају свете Литургије Његова Светост је преломио славски колач и освештао славске дарове.

Храм Светог Александра Невског слави оба важна догађаја из живота благоверног кнеза Александра Невског – Пренос моштију - као храмовну, а Уснуће - Погребење - као славу Хорова при Храму.

Радост овог празника увеличао је дар манастира Острога са благословом Митрополита црногорско-приморског Јоаникија, рукавице са моштију светог Василија Острошког, које су  доступне за поклоњење од празничног Бденија 5. децембра уочи хорске Славе.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести