НЕДЕЉА, 3. 12. 2023 - 09:27

Извор: ТВ ХРАМ

Епископ Иларион у цркви Сабора Светог Јована Крститеља у насељу Беле воде: Среброљубље нас затвара у нас саме (ФОТО/ВИДЕО)

Среброљубље је најподмуклија страст која напада човека у зрелим годинама. Кажу да су основна три корена страсти: сластољубље, славољубље и среброљубље. Човек треба да стиче, треба да се труди, треба да је домаћин. То има своју позитивну страну. Среброљубље је то које нас затвара у нас саме, да ми нешто стичемо и сами за себе да стичемо неку сигурност, рекао је Епископ Иларион у беседи, 3. децембра 2023. године.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ новобрдски г. Иларион, са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, предстојао је на светом евхаристијском сабрању у цркви Сабора Светог Јована Крститеља у насељу Беле воде, у Двадесет шесту недељу по Духовима, 3. децембра 2023. године.

Епископу Илариону саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству бројног верног народа.

Поучавајући сабране беседом, Преосвећени Епископ је рекао да је среброљубље најподмуклија страст која напада човека у зрелим годинама. Кажу да су основна три корена страсти: сластољубље, славољубље и среброљубље. Сластољубље су сва уживања која нас руше, уживања која не граде, него уништавају заједницу. Далеко од тога да Бог не жели да ми ужиавмо у животу. Бог је створио овај свет да се у њему радујемо, али постоји оно прикладно уживање и оно које није добро. Свако уживање које руши заједницу је грех, које разара заједницу са Богом и са ближњима. Човек треба да стиче, треба да се труди, треба да је домаћин. То има своју позитивну страну. Среброљубље је то које нас затвара у нас саме, да ми нешто стичемо и сами за себе да стичемо неку сигурност. И целог живтота ти своје имање мораш да браниш, јер је то угрожено, то је сад неко благо које си стекао и ти сад мораш да га браниш целог свог живота. Несрећан је такав живот у непрекидном страху и агонији.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести