НЕДЕЉА, 3. 12. 2023 - 08:25

Извор: ТВ ХРАМ

Двадесет шеста недеља по Духовима у Храму Светог Саве - Патријарх Порфирије: У заједници са Богом је мир и стабилност (ФОТО/ВИДЕО)

Нема ништа природније, нема ништа нормалније него да сваки човек, свако од нас жели унутарњу сигурност, стабилност и унутарњи мир. Само се поставља питање шта је извор те сигурности и тог мира у нашој агонији и у нашој борби са искушењима на која наилазимо у свакодневном животу. Створен је човек као биће које треба да гради своју заједницу са Богом, а изграђујући ту заједницу са Богом, да је изграђује у миру и љубави и са ближњима, али и са читавом творевином. У тој заједници са Богом назначен је мир и стабилност који је плод не увек нашег рационалног погледа на свет и рационалних параметара. Најчешће мир и стабилност и сигурност коју имамо долазе као дар Божији који не можемо до краја да појмимо и разумемо, рекао је Патријарх Порфирије у беседи, 3. децембра 2023. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у Храму Светог Саве на Врачару, у Двадесет шесту недељу по Духовима, 3. децембра 2023. године.

Његовој Светости саслуживао је Његово Преосвештенство Епископ ремезијански г. Стефан, викар Патријарха српског, свештенство и ђаконство Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству верног народа.

У архипастирској беседи, Његова Светост је рекао да свака прича из Јеванђеља, као и ова коју смо чули из Јеванђеља Лукиног није прича која се тиче само човека који је описан, богатог човека који умножава своје имање, то је прича која се тиче свакога од нас и у свакој јеванђелској причи и ми на неки начин учествујемо, то јест позвани смо да чујемо реч Христову која нам се даје кроз конкретне примере, како би поука и порука и реч Христова постала и наш живот. У овој причи имамо једну важну димензију на коју указује Јеванђелист. То је реална потреба сваког човека да има мир у себи, да се осигура од недаћа, да се осигура од пропасти. Нема ништа природније, нема ништа нормалније него да сваки човек, свако од нас жели унутарњу сигурност, стабилност и унутарњи мир. Само се поставља питање шта је извор те сигурности и тог мира у нашој агонији и у нашој борби са искушењима на која наилазимо у свакодневном животу. Створен је човек као биће које треба да гради своју заједницу са Богом, а изграђујући ту заједницу са Богом, да је изграђује у миру и љубави и са ближњима, али и са читавом творевином. У тој заједници са Богом назначен је мир и стабилност који је плод не увек нашег рационалног погледа на свет и рационалних параметара. Најчешће мир и стабилност и сигурност коју имамо долазе као дар Божији који не можемо до краја да појмимо и разумемо, али напросто то је плод нашега опредељења јер знамо да је извор свега доброг, сваке врлине, сваке радости, сваке лепоте у нашим животима и у нашем искуству Бог, да је то увек дар Божији.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести