СУБОТА, 25. 11. 2023 - 13:26

Извор: ТВ ХРАМ

Патријарх Порфирије стигао у посету Митрополији дабробосанској (ФОТО/ВИДЕО)

Поводом доласка Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија у посету Митрополији дабробосанској, у Општини Фоча, у суботу 25. новембра 2023. године, уприличен је пријем. Патријарха Порфирија дочекао је начелник општине Фоча г. Милан Вукадиновић са сарадницима.

ТВ Храм

Пријему је присуствовао и Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом и Преосвећена господа Епископи: бихаћко-петровачки Сергије и јегарски Нектарије и архимандрит Данило, директор Патријаршијске управне канцеларије.

Начелник општине Фоча, поздравио је Патријарха Порфирија, а потом се присутнима обратио и Његова Светост.

У обраћању, Патријарх српски Порфирије је рекао да је велики благослов и радост где год да идемо, где год да живи наш православни српски народ, али посебан благослов и посебна радост је када долазимо на ове просторе у Републику Српску, у Босну и Херцеговину, јер ретко где наилазимо на једноставан, отворен однос, однос љубави и вере, као што је то случај када долазимо овде. Посебан је благослов што смо у Фочи, у овом крају и разлог због којег смо дошли, а то је освећење Светосавског храма, а чињеница да освећујемо храм и да је он посвећен Светоме Саве је најбоља могућа порука и најбољи могући знак који указују чему треба да служи храм и која је оријентација, какав је курс нашег народа на овим просторима. Храм је место мира, пре свега мира који је могуће остварити када дођемо у храм, када отворимо своје срце, своју душу за Бога и дозволимо љубави Божијој и благодати Његовој да мири нас са собом, то јест да се успоставља унутарња, духовност, психолошка и свака друга хармонија. Онај који је на путу успостављања хармоније у себи, са собом, он само тако постаје способан да у миру, разумевању и љубави општи са другима.

У наставку дана, Патријарх Порфирије, у пратњи архијереја, посетио је Православни богословски факултет Светог Василија Острошког у Фочи. Његову Светост дочекао је протојереј-ставрофор проф. др Владислав Топаловић, декан факултета, као и професори и студенти.

Патријарх Порфирије, благословио је професоре, запослене и студенте и обишао просторије факултета.

Приликом посете, Патријарх Порфирије обратио се професорима и студентима одржавши пригодно слово, у коме је између осталог рекао да сматра и да је прихватио искуства и упутства Светих људи наше Цркве која казују да се просвета, у принципу, а и у ужем смислу те речи односи на факултете наше Цркве, можда и најважнији сегмент живота Цркве. Зашто је то тако нама је без објашњавања јасно. Пре свега због тога што све што заузима било какво важно послушање у нашој Цркви пролази кроз Богословске факултете наше Цркве и ту добија предуслов да може заузети најважнија послушања живота наше Цркве.

Потом су Патријарх Порфирије и декан факултета уручили један другом пригодне дарове.

* * *

Патријарха српског Порфирија у храму Светога Саве у Фочи дочекаће Високопреосвећени Митрополит дабробосански г. Хризостом са више архијереја, свештенством, монаштвом и верним народом у суботу 25. новембра у 18:00 часова када ће поводом посете Првојерарха Српске Православне Цркве бити служен свечани чин доксологије.

У недељу 26. новембра Његова Светост служиће свету архијерејску Литургију и извршити свечани чин великог освећења заветног Светосавског храма у Фочи са почетком у 09:00 часова. Дочек Пратријарха Порфирија и архијереја биће уприличен  у 08:30 часова.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести