УТОРАК, 21. 11. 2023 - 17:54

Извор: ТВ Храм

Коларчева задужбина прославила славу Аранђеловдан (ФОТО/ВИДЕО)

Задужбина Илије Милосављевића Коларца свечано је прославила славу Сабор Светог Архангела Михаила и обележила 145 година постојања.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Петар, викар Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, освештао је славске дарове и преломио славки колач. Преосвећеном Епископу саслуживало је свештенство Архиепископије београдско-краловачке.

Епископ Петар поздравио је и честитао славу Коларчевом народном Универзитету у име Његове Светости и пожелео да Задужбину Господ благослови сваким Божијим даром, како би она и даље напредовала и доносила добра која доноси нашем народу, јер је и сам Господ, примивши људско тело, људску природу на себе примио и људску културу. Није је се одрекао. И благословио је све оно што је дело људских руку и оно што је лепо и оно што је добро у жељи да све буде спасено. Отуда је и чувени Достојевски рекао:“Лепота ће спасити свет“. Ово је дом који доноси лепоту, културу, истину и те неке људске дивне вредности нашем народу. 

Од 1968. године, Задужбина Илије Милосављевића Коларца додељује плакете за изузетан допринос програму задужбине, а од 1977. године додељује Годишњу награду Галерије за најбољу изложбу у излагачкој сезони. 

Добитници плакета за изузетан допринос програму у сезони 2022/2023. су Институт за физику, као институт од националног значаја за Републику Србију, у чије име је, Слободан Бубњевић шеф одељења комуникација, примио плакету и фестивал Београдске музичке свечаности, најстарији и најзначајнији фестивал у  Србији, испред кога је плакету примио Дамир Хандановић директор Центра београдских фестивала.

Уметница Марија Ћалић добитница Годишње награде Галерије за најбољу самосталну изложбу, за изложбу „Црно сунце“, која је настала као резултат уметничког рада са фотографским архивама. 

Коларчева задужбина додељује и специјална признања за изузетан допринос раду и развоју Задужбине, која су ове године додељена између осталих Министарству културе Републике Србије, Радио Телевизији Србије, компанији Триглав осигурање, организацији Сокој, и ЈП Србија шуме.

У име награђених, присутнима се обратио Слободан Бубњевић шеф одељења комуникација Института за физику.

На крају програма Задужбина је доделила захвалнице за несебичну помоћ и солидарност у остваривању циљева и мисије Задужбине. 

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести