ПОНЕДЕЉАК, 20. 11. 2023 - 12:28

Извор: Епархија сремска

Научна конференција поводом обележавања 80 година од мученичког страдања у цркви у Лежимиру (ФОТО)

Благословом Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија организован је научни скуп поводом обележавања 80 година од мученичког страдања у цркви у Лежимиру. У суботу и недељу 18. и 19. новембра т.г. у Сремској Митровици је одржан Научни скуп.

ТВ Храм

Одбор који су чинили представници Епархије сремске, Града Сремске Митровице, Музеја Срема те Карловачке Богословије и КПЗ Сремска Митровица покренули су, сећања и памћења ради, одржавање активности поводом овог великог злочина. Наиме, усташе и немачки војници су 26. новембра 1943. године, извршили упад у малено фрушкогорско село Лежимир, сакупили мајке, малу децу, старце и старице – њих 96 – и отерали их у сеоски храм Светог великомученика Георгија. Ту су их после дуге ноћи – њиховог свеноћног бденија – у раним сатима 27. новембра те 1943. године на свиреп начин побили, мањи број извевши и убивши испред цркве, а све остале у самој цркви. Да би свој крвави пир завршили што страшније, дигли су 30 метара високи торањ у ваздух који је пао на храм и срушио се на намучена тела новомученика. Велики број угледних и учених говорника из разних делова Срема, Београда и целе Србије – њих преко 20 – обратило се на научном скупу обрађујући овај феномен мученичког страдања како мученика у Лежимиру, тако и диљем Срема уопште из историјске, философске, богословске, па чак и правне перспективе. Констатовано је да је ово први скуп овога типа који се бавио питањем страдања на просторима Срема, а на којем учествују равномерно и равноправно људи од науке и из крила Цркве и из крила високих научних институција.

Закључци са скупа су да ова дивна жртва и мучеништво вапију не само отимање од заборава, него и више, а то је да њихова имена нађу своје место у диптиху светих наше Свете Цркве. По окончању Научног скупа сви учесници су присуствовали вечерњем богослужењу и Свечаној Академији коју је организовао протојереј-ставрофор Саво Ракита, архијерејски намесник сремскомитровачки са хором и глумачким саставом парохије при храму Светих Кирила и Методија у сремскомитровачком насељу Камењар. Сутрадан су учесници скупа присуствовали Светој Литургији којом је началствовао Ректор Карловачке Богословије протојереј -ставрофор Јован Милановић, који је и беседио, да би потом учесници посетили храм Светог великомученика Георгија и упознали се са настојањима Управе Црквене општине у Лежимиру да на најдостојанственији начин прослави овај јубилеј, али и дочека, са вером и милошћу Божијом и прослављење ових дивних новомученика.

Обележавање овог јубилеја биће окончано Светом архијерејском Литургијом коју ће у недељу 26. новембра у храму-мученику у Лежимиру уз саслужење свештенства служити Епископ сремски Господин Василије. Након Свете Литургије предвиђено је освећење трона са иконом светих мученика сирмијумских и спомен-плоче која ће у знак сећања бити постављена на уласку у храм. У храму ће се тих дана наћи и једине две ,,преживеле” иконе из храма пре рушења – обе Светога Јована Крститеља – од којих на целивајућој има и трагова мученичке крви.

Епархија сремска дугује особиту захвалност господину Александру Алимпићу, Управнику КПЗ Сремска Митровица. Сва излагања ће у догледно време бити постављена и на Јутјуб канал Епархије сремске.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести