ПЕТАК, 10. 11. 2023 - 09:20

Извор: ТВ ХРАМ

Слава Карловачке богословије (ФОТО/ВИДЕО)

Његово Високопреосвештенство Митрополит тетовско-гостиварски г. Јосиф служио је свету архијерејску Литургију на празник Светог Арсенија Сремца, другог архиепископа српског, 10. новембра 2023. године у Саборној цркви Светог оца Николаја у Сремским Карловцима.

ТВ Храм

Високопреосвећеном Митрополиту саслуживао је Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије, свештенство и свештеномонаштво из више епархија Српске Православне Цркве, у молитвеном присуству професора и ђака Богословије, као и верног народа.

Говорећи о Светом Арсенију Сремцу, Преосвећени Епископ Василије је рекао да је он био чудо од детета, чудо од човека, чудо од младога монаха кога је Свети Сава већ препознао у души да је он тај који може повести и водити и бити крманош на броду Српске Православне Цркве. Њега је као младог изабрао за игумана манастира Жиче, а касније му поверио и вођење своје Цркве. Враћајући се из Јерусалима, уснуо је у Господу у Трнову, у Бугарској, а за свог наследника поставио је Светог Арсенија који је подигао Пећку Патријаршију, тамо је васпоставио читаву једну плејаду цркава и светињу као такву, а када је уснуо у Господу, онда су га Срби преселили у Црну Гору, у манастир Ждребаоник близу Даниловграда, где се налази читаво његово тело, а део његовог тела је овде код нас у овој светињи који чува нашу Богословију и нашу Епархију сремску, коме је и посвећена и њему стављена просто у задатак да нас чува, пази и штити од сваке недаће и невоље које нас налазе у овоме свету.

На крају свете Литургије освештани су славски дарови поводом славе Богословије Светог Арсенија Сремца.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Свети Арсеније, архиепископ пећки

ТВ Храм

Велики јерарх српске цркве и наследник св. Саве, Арсе није беше родом из Срема. Још у младости замонаши се и предаде искрено свесрдном подвигу ради спасења душе. Но чувши за дивну личност и делатност св. Саве, Арсеније оде к њему у Жичу, где га Сава љубазно прими и уврсти у братство Жичко. Видећи ретке врлине у Арсенију, Сава га ускоро постави за игумана Жичке обитељи. Када Мађари навалише на земље српске, посла Сава Арсенија на југ, да тражи за архиепископију неко место склонитије од Жиче. Арсеније изабра Пећ, и ту сагради манастир и цркву св. апостолима, која се доцније прозва црква Вазнесења Господња. Пред свој други полазак за Јерусалим Сава одреди Арсенија себи за наследника на архиепископском престолу. А када Сава при повратку умре у Трнову, Арсеније навали на краља Владислава, да пренесе тело Савино у српску земљу. Мудро управљао црквом 30 година, и упокојио се у Господу 28. октобра 1266. године. На олтарном зиду Пећког храма стоји написано: „Господи Еоже идш вонми, поскти и БЛАГОСЛОВИ ^рлмт* с е и . . . помбиитб же и леие гр-кш млго Дрсентд." Сахрањен ту у Пећком храму.

Повезане вести

Вести