ЧЕТВРТАК, 9. 11. 2023 - 14:25

Извор: ТВ Храм

Слава Прве бригаде Копнене војске, богослужио Епископ Доситеј (ФОТО)

Христољубиво војинство Команде и Прве бригаде Копнене војске је  прославило свог небеског заштитника, светог мученика Нестора, у четвртак 9. новембра 2023. године.

ТВ Храм

У параклису Команде Прве бригаде Копнене војске, посвећеном светом славном и добропобедном мученику Нестору, славље је, како то Цркви Божијој и приличи, започело у навечерје празника, бденијем, које је служио протонамесник Селимир Вагић, војни свештеник Речне флотиле.

На дан молитвеног спомена Светога, славље је настављено светом архијерејском Литургијом коју је богослужио Његово Преосвештенство Епископ липљански и војни Г. Доситеј. Преосвећеном Епископу су саслуживали: протојереј Ђорђе Стојисављевић, шеф Кабинета Патријарха српског, протонамесник Бранислав Ђурагић, парох новосадски, војни свештеник протонамесник Љубиша Човић и ђакони: Николај Вуковић и Александар Артуков. Полазници Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскинˮ из Новог Сада, на челу са Филипом Поповићем, појањем су увеличали празничну атмосферу. Светим богослужењима молитвено су присуствовали официри и подофицири Команде Прве бригаде Копнене војске, на челу са Командантом бригаде, бригадним генералом Зораном Насковићем.

У својој почуној беседи Епископ Доситеј је истакао да је у борби која војнике чека потребна помоћ одозго.

"Ипак, то срце у јунака треба да је побожно. И видимо Светога Нестора који је имао јуначко срце, али није то било довољно да има јуначко срце него је тражио Божији благослов, па је отишао код свог духовног учитеља који је био и његов комадант, али и неко кроз кога је доживео просвећење у веру и осећао га је већим од себе. А већи благосиља мањега, и имао је ту духовну потребу Божијег благослова, да није довољно што је он вешт и што је храбар него да је потребна и Божија помоћ", истакао је Епископ Доситеј.

По завршетку свете архијерејске Литургије и благосиљања славских дарова колача и кољива, које је са љубављу припремио овогодишњи кум мајор др  Младен Мијовић, уследила је трпеза љубави, као наставак и завршетак једног целовитог сабрања и благодарења Цркве њеном Саздатељу и Сведржитељу Богу Оцу, Сину и Светоме Духу.

Кум овогодишње славе, мајор др Младен Мијовић, залог кумства за следећу годину је предао Дејану Ивковићу, заставнику у пензији.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм


 

ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести