СРЕДА, 8. 11. 2023 - 10:15

Извор: ТВ ХРАМ

Литургијски прослављена слава храма Светог Димитрија на Новом Београду - Епископ Петар: Наша вера је вера оптимизма (ФОТО/ВИДЕО)

Бог се оваплотио од Дјеве, постао неодељиви део овога света, неодељиви део нас, постао је једном заувек једно са нама, потпуни човек, али и потпуни Бог. И зато наша вера је вера крајњег оптимизма јер је ово Божији свет и Бог неће дозволити да овај свет пропадне, него жели да га спасе и зато примајући све у заједницу Своју, Христос гради Тело своје као Цркву и ми верујући, будући да иако Свемогућ Бог једну ствар не може да учини, а то је да нас натера да Га волимо. Зато ми своју веру пројављујемо кроз Цркву, зато што верујемо у коначно спасење и други долазак Његов и да ће смрт, бол и патња бити укинути, рекао је Епископ Петар у беседи, 8. новембра 2023. године.

ТВ Храм

Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Петар, началствовао је на светом евхаристијском сабрању на празник Светог великомученика Димитрија, 8. новембра 2023. године, у цркви посвећеној овом светитељу на Новом Београду.

Епископу Петру саслуживао је Његово Преосвештенство Епископ хвостански г. Алексеј, викар Патријарха српског, свештенство и ђаконство, у молитвеном присуству верног народа.

У архипастирској беседи, Преосвећени Епископ Петар је рекао да се Бог оваплотио од Дјеве, постао неодељиви део овога света, неодељиви део нас, постао је једном заувек једно са нама, потпуни човек, али и потпуни Бог. И зато наша вера је вера крајњег оптимизма јер је ово Божији свет и Бог неће дозволити да овај свет пропадне, него жели да га спасе и зато примајући све у заједницу Своју, Христос гради Тело своје као Цркву и ми верујући, будући да иако Свемогућ Бог једну ствар не може да учини, а то је да нас натера да Га волимо. Зато ми своју веру пројављујемо кроз Цркву, зато што верујемо у коначно спасење и други долазак Његов и да ће смрт, бол и патња бити укинути, и да ће нам Господ даровати спасење и зато ми слободом својом долазимо да будемо уграђени у Тело Христово, у Цркву Божију и зато се сабирамо и зато се причешћујемо од једног Тела, једне Крви Христове, из једног путира и на тај начин постајемо једно са Њим и Он постаје једно са нама.

У току свете Литургије, Епископ Петар рукоположио је у чин презвитера ђакона Мирослава Митровића.

На крају светог евхаристијског сабрања, освећени су славски дарови и преломљен је славски колач поводом храмовне славе.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

* * *

Свети великомученик Димитрије

ТВ Храм

Овај славни и чудотворни светитељ роди се у граду Солуну од родитеља благородних и благочестивих. Измољен од Бога од бездетних родитеља Димитрије беше јединац син њихов, због чега би с великом пажњом однегован и васпитан. Његов отац беше војвода солунски; па кад му отац умре, цар постави Димитрија за војводу на место оца. Поставивши га за војводу, христоборни цар Максимијан нарочито му препоручи да гони и истребљује хришћане у Солуну. Но Димитрије не само не послуша цара, него, напротив, јавно исповедаше и проповедаше Христа Господа у граду Солуну. Чувши то цар веома се огорчи на Димитрија, па када се једном враћаше из рата против Сармата, цар Максимијан сврати у Солун нарочито, да ствар испита. Призва, дакле, цар Димитрија војводу и испитиваше га о вери. Димитрије јавно пред царем призва да је хришћанин, и уз то још изобличи царево идолопоклонство. Разјарени цар баци Димитрија у тамницу. Знајући шта га чека, Димитрије уручи све своје имање своме верноме послушнику Лупу, да разда сиротињи, и оде у тамницу весео, што му предстојаше страдање за Христа Господа. У тамници му се јави ангел Божји и рече му: „Мир ти, страдалче Христов, мужај се и крепи се!" После неколико дана посла цар војнике у тамницу да убију Димитрија. Војници нађоше светитеља Божјег на молитви, и избодоше га копљем. Тело његово узеше хришћани потајно и сахранише чесно. Из тела страдалца Христова потече целебно миро, којим се многи болесници излечише. Ускоро над моштима би подигнута мала црква. Неки велмож илирски Леонтије бејаше болестан од неизлечиве болести. Он притече моштима св. Димитрија с молитвом, и би потпуно исцељен. Из благодарности подиже Леонтије много већу цркву наместо старе. Светитељ му се јави у два маха. Када цар Јустинијан хтеде пренети мошти светитељеве из Солуна у Цариград, искочише пламене искре од гроба и чу се глас: „Станите, и не дирајте!" И тако мошти св. Димитрија осташе заувек у Солуну. Као заштитник Солуна св. Димитрије много се пута јављао и много пута спасао Солун од велике беде. Чудесима његовим броја нема. Св. Димитрија сматрају Руси покровитељем Сибира, који је освојен и Русији присвојен 26. октобра 1581. год.

Повезане вести

Вести