СУБОТА, 15. 12. 2018 - 16:18

СЛАВА МАНАСТИРА ДЕВИЧ И ВЕЧЕРЊЕ У ЉЕВИШКОЈ ЦРКВИ: Епархија рашко-призренска почела обележавање 1000 година постојања

Епархија рашко-призренска овог викенда обележава 1000 година свог постојања. Прослава је почела свечано у Манастиру Девич код Србице, прославом Манастирске Славе Светог Јоаникија Девичког.

Ни температура испод нуле, ни киша која је константно падала нису спречили око 1000 верника сабраних из свих крајева Србије, Црне Горе и Републике Српске да присуствују Литургији коју је служио Митрополит црногорско-приморски и Егзарх Пећкога трона Амфилохије уз саслужење Епископа рашко-призренског Теодосија и умировљеног захумско-херцеговачког Атанасија, као и великог броја свештенства и свештеномонаштва који су праћени појањем Призренских Богослова.

ТВ Храм
Око 1000 верника окупило се у Манастиру Девич како би прославили Славу ове Свете обитељи

Епископ Атанасије је окупљеним верницима поручио да је наш народ на Косову и Метохији издржао у најтежим временима, да је најважније "на страшном месту постојати":

„Зато молим наш народ на Косову и Метохији да издржи, остане и опстане на овој светој земљи прибегавајући сабирању и окупљању под кровом светиња и Косовског завета“, рекао је умировљени владика Атанасије.

Митрополит црногорско-приморски и Егзарх пећкога трона Амфилохије поручио је да српски народ неће бити мањина на Косову и Метохији све док службе Божје буду служене у манастирима попут Манастира Девич код Србице:

ТВ Храм
Митрополит Амфилохије и Владика Атанасије (Јевтић) у Манастиру Девич

„Ова светиња не постоји само због нас већ због свих оних који живе на Косову и Метохији да би се и они хранили, освећивали и просвећивали“, рекао је митрополит Амфилохије.

Након Литургије у Девичу, Епископи су се са верницима упутили пут Призрена. Симболично у  Цркви Богородице Љевишке која је некада била главна Призренска Црква и седиште Епархије призренске у првом периоду њеног постојања од 1019. д0 1219. године, служено је Вечерње богослужење. Иако је ова Црква која се налази на УНЕСКО-вој листи светског културног наслеђа без струје и грејања, била је испуњена бројним верницима који су у Призрен допутовали из свих крајева Србије, Црне Горе и Републике Српске.

"Овај град има посебан благослов Божији међу многим земаљским градовима. Оног тренутка када би, не дај Боже а неће се то догодити, нашла нека сатанска рука да разори и оскрнави Богородицу Љевишку, гарантовано да би ово постао проклети град, и људи који овде живе проклети људи и проклети народ ако би оскрнавили ову лепоту Божију. Неће се то догодити, као што се није ни до сада догодило и то сведоче ови ликови који су откривени у прошлом веку и то сведочи све што се са овом светињом и овим градом дешавало у прошлости" поручио је Митрополит Амфилохије.

ТВ Храм
Беседа Митрополита Амфилохија у Цркви Богородице Љевишке

По завршеној Вечерњој служби, у препуној свечаној сали Призренске Богословије умировљени Епископ захумско-херцеговачки Атанасије одржао је предавање на тему "1000 година Епархије призренске". 

ТВ Храм
Предавање Владике Атанасија у свечаној сали Призренске Богословије

Повезане вести

Вести