ЧЕТВРТАК, 28. 9. 2023 - 14:04

Извор: Епархија рашко-призренска

Реаговање Епархије рашко-призренске на изјаву пензионисаног америчког генерала Весли Кларка

Најновија изјава пензионисаног америчког генерала Весли Кларка дата гласу Америке у вези недавних догађаја на Северу Косова дубоко забрињава због нетачне тврдње да је у манастиру Бањска наводно “било ускладиштено оружје”.

Епархија је у својим саопштењима јасно пренела оно што је пронашла и Косовска полиција и Еулекс. А то је да је у објекту који је ван манастирског комплекса и који у тренутку најновијих дешавања игуман манастира и братија нису били у стању да контролишу, а у који су наоружана лица 24. септембра самостално ушла, као и у дворишту манастира, остављен један део оружја и опреме приликом њиховог повлачења.

Након детаљног прегледа манастира који је обавила Косовска полиција и Еулекс у присуству игумана Данила утврђено је да у самом манастиру није било складиштено никакво оружје јер је то супротно духовној улози Цркве која се противи сваком виду насиља.

Ова произвољан изјава пензионисаног америчког генерала не доприноси изградњи мира већ подстиче ширење нетачних информација и угрожава објекте и имовину Српске Православне Цркве на Косову и Метохији.

Српска Православна Црква на Косову и Метохији остаје врло одлучно у свом ставу да се противи било каквој врсти насиља и сукоба и зато је међу првима осудила насиље које се десило тога дана на Северу Косова и Метохије у околини манастира Бањске. Црква и овом приликом позива на мир и безбедност за све грађане.

Епархија рашко-призренска

Повезане вести

Вести