НЕДЕЉА, 24. 9. 2023 - 08:37

Извор: ТВ ХРАМ

Патријарх Порфирије у Саборном храму у Мостару: Обновљена светиња је могућност и почетак нашег обнављања (ФОТО/ВИДЕО)

Нема већег благослова него када се зидају светиње, а нарочито када се порушене светиње обнављају. Благословени смо стога јер имамо обновљену светињу, а обновљена светиња јесте могућност и почетак и нашег обнављања – обнављања у себи, мирења са Богом и мирења међусобно. Молитве да Бог мир свој да свакоме од нас, и сви то знамо, да нема могућности да успостављамо мир споља ако немамо мир у себи. Исто тако, није могуће да обезбедимо мир себи, ни у себи, уколико се не трудимо да обезбеђујемо на исти начин и мир ближњем, мир ономе који је до нас, рекао је Патријарх Порфирије у беседи, 24. септембра 2023. године.

ТВ Храм

Поводом обележавања сто педесет година од освећења Саборне цркве у Мостару, а након деведесет година од последње патријарашке Литургије у овој цркви, служеној за време патријарха Варнаве, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је на светој архијерејској Литургији у Саборној цркви Силаска Светог Духа на апостоле у Мостару, у недељу, 24. септембра 2023. године.

Његовој Светости саслуживали су Високопреосвећена господа Митрополити: дабробосански Хризостом и црногорско-приморски Јоаникије; Преосвећена господа Епископи: британско-скандинавски Доситеј, врањски Пахомије, шумадијски Јован, милешевски Атанасије, диселдорфски и немачки Григорије, горњокарловачки Герасим, пакрачко-славонски Јован, бихаћко-петровачки Сергије, буеносајрески и јужно-централноамерички и администратор Митрополије загребачко-љубљанске Кирило, будимљанско-никшићки Методије, захумско-херцеговачки и приморски Димитрије и јегарски Нектарије, архимандрит Сергије игуман манастира Острог, као и свештенство и ђаконство из више епархија Српске Православне Цркве.

Светој Литургији молитвено је присуствовао многобројно верни народ, представници политичког, културног и јавног живота Републике Српске, међу којима је био и председник Републике Српске Милорад Додик.

После прочитаног јеванђелског зачала, сабраном верном народу обратио се Патријарх Порфирије и рекао се данас велики благослов Божији излио на град Мостар, благодат Његова се спустила на ову свету земљу херцеговачку и наравно сам Господ је са нама у овом светом храму и светој Литургији, а ми сви радосни смо, јер Господ је дао да после падова, после страдања, распећа и крста имамо опет овде на Бјелушинама, мостарском Сиону, херцеговачком Сиону готово обновљен храм и у том храму, ту где је Господ са нама у светој Литургији и ми можемо да постанемо једно с Њим, али и једно међусобно. Свака светиња, свако место где се човек обраћа Богу јесте сведочење и исповедање истине и чињенице да нисмо само тело, да нисмо само биолошка бића, него да смо и духовна бића и боље рећи да смо пре свега духовна бића и да све оно што је опипљиво, што је биолошки, позвано је да Духом Светим буде прожето и да нашим подвигом и љубављу у Духу Светоме постане духовно. Зато је највећи пад свих нас, свих оних који су живели у овоме граду и живе данас, онај тренутак када су рушене светиње, када су рушена места на која смо позвани да се молимо Богу и да видимо ближњега свога као самога себе, да га истински тако поштујемо и волимо. И тај тренутак када смо рушили светиње једни другима, места на којима се сабирамо и позвани смо да се сабирамо и молимо Богу, тај тренутак је био највећи пораз за све нас заједно и највећи могући стид и пад пред Богом.

Отуда нема дивније ствари и нема већег благослова него када се зидају светиње, а нарочито када се порушене светиње обнављају. Благословени смо стога јер имамо обновљену светињу, а обновљена светиња јесте могућност и почетак и нашег обнављања – обнављања у себи, мирења са Богом и мирења међусобно. Молитве да Бог мир свој да свакоме од нас, и сви то знамо, да нема могућности да успостављамо мир споља ако немамо мир у себи. Исто тако, није могуће да обезбедимо мир себи, ни у себи, уколико се не трудимо да обезбеђујемо на исти начин и мир ближњем, мир ономе који је до нас. Човек је тако саздан и створен да је биће заједнице, па је онда Бог установио као видљиви оквир заједнице брачну заједницу и свако ко је у браку, свако ко има децу, ко има браћу и сестре и родитеље, добро зна да не може бити миран ако исти мир нема брат, сестра, муж или жена, нагласио је Патријарх српски.

У беседи на крају свете Литургије, Патријарх Порфирије је благословио све са жељом да се што чешће виђамо и овде и свугде и да што пре дочекамо да нам храм буде обновљен у потпуности, надамо се у молитве свих вас, у лепту коју ће свако уложити, али и у културне и пре свега државне институције, функције и функционере, где год да се налазе, а везани су за овај храм, било да су у Београду, у Бањалуци, у Сарајеву, да уложимо напор да се овај храм обнови и да онда светиње сваког народа врше своју функцију - да се свако у својој светињи обнавља, а ми онда сви заједно да будемо обновљени. Хвала Владици Димитрију на љубави, на труду, нека му Бог да снаге да носи крст заједно са вама у овој Епархији захумско-херцеговачкој, на месту где је Свети Сава корен посадио, и да сви, као што је Свети Сава узео кормило небеско, разумемо, на челу са Владиком Димитријем да је православна Црква, православна вера, уобличила оно што ми јесмо као православни Срби и да је православна вера и православна Црква и кад је било тешко и лако, и кад је било државе и кад је није било, а нарочито кад је није било, не само чувала и очувала наш народ, него кроз Цркву је наш народ дисао пуним плућима и у једнакој мери био снажан, давао духовне плодове, плодове културе којима се читав свет диви и тада, као у временима када су постојале моћне државе у којима је српски народ живео. Још једанпут, драги Владико, хвала на љубави у име свих браће архијереја, нека ти Бог да снаге, мудрости, а пре свега смирења, љубави, а можда најпре рећи - једноставности. Да будемо, поновићу речи Патријарха блаженопочившег Павла, само обични, бојим се да употребим ту реч, али бојим се да је и треба употребљавати данас - да будемо само нормални људи.

Преосвећени Епископ Димитрије захвалио се Патријарху Порфирију за љубав и све лепе речи и уручио му пригодан поклон. Епископ Димитрије такође се захвалио и браћи архијерејима.

После светог евхаристијског сабрања, у организацији Епархије захумско-херцеговачке и града Мостара у присуству Патријарха Порфирија, архијереја, свештенства, монаштва, званичника из Републике Српске, међу којима је био и Милорад Додик, градоначелника Марија Кордића, организован је донаторски скуп "Обновимо храм - обновимо Мостар" и прикупљање средстава за изградњу Саборног храма у Мостару. Овом приликом, пригодним словом обратили су се Преосвећени Епископ диселдорфски и немачки Григорије, отац Душко Којић, старешина храма, Милорад Додик и градоначелник Мостара Марио Кордић.

Обраћајући се присутнима, Патријарх Порфирије је рекао да Господ благослови све нас заједно, да да мир свим људима који живе овде, да да мир, морам у овом тренутку да кажем, и на Косову и Метохији, да Бог да мир свима нама. Кад кажемо мир, све је садржано и љубав и радост и разумевање и осећање заједнице, али са редом којим смо поменули у Цркви. Ако хоћемо мир у себи, у својима, морамо се трудити да постигнемо да и они који су поред нас имају мир.

На крају донаторског скупа, Епископ захумско-херцеговачки Димитрије захвалио Патријарху Порфирију, архијерејима и свим приложницима.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести