СРЕДА, 13. 9. 2023 - 11:10

Извор: ТВ Храм

Патријарх Порфирије освештао земљиште за нови храм Јасеновачким Мученицима на Новом Београду (ФОТО)

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије данас 13. септембра 2023. године на празник Светих Мученика Јасеновачких освештао је земљиште и Часни крст за нови храм у Виноградској улици на Новом Београду који ће бити посвећен Јасеновачким Мученицима.

ТВ Храм

Његовој Светости саслуживало је свештенство Архиепископије београдско-карловачке у  молитвеном пристуству верног народа.

У својој поучној беседи Патријарх српски г. Порфирије је истакао да су по промислу Божијем одлучили да овај храм буде посвећен Светим Мученицима Јасеновачким.

"Да подсећамо и себе и све који ће храм гледати, који ће долазити у њега, да, као што су мученици Јасеновачки дали све за Христа и Христа ни за шта, и наш живот у тим речима у том духу добија свој пуни смисао. Зашто? Зато што, ако на пример у храму Божијем постајемо једно, ми остварујемо јединство које је суштинско, у храм долазимо да постанемо једно, не у некој идеји од овога света, не у било чему, јер није свако јединство благословено, није свако јединство спасоносно. Када се уједињујемо једном вером у Христу, онда то наше јединство је јединство у лепоти, радости, љубави и истини, и то и такво јединство даје своје плодове овде и сада али и пуноћу. Реализује достиже у Вечност", поручио је Патријарх Порфирије.

Храм у Виноградској улици на Новом Београду биће први храм посвећен Јасеновачким Мученицима у Србији, а поред храма градиће се и парохијски дом. По посебној жељи Његове Светости саградиће се и вртић.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

Повезане вести

Вести