УТОРАК, 12. 9. 2023 - 13:28

Извор: Епархија рашко-призренска

У Урошевцу прослављена градска слава Усековање главе Светог Јована Крститеља

После више од две деценије у дворишту храма Светог цара Уроша у Урошевцу играло се српско коло. На празник Усековање главе Светог Јована, иначе градске славе, обележено је и 90 година од освећења ове цркве.

РТВ Пулс Шилово

Више стотина верника, расељених Урошевчана, мештана Штрпца, централног Косова и Косовског Поморавља окупило се у цркви поводом обележавања празника и јубилеја – 90 година од њеног освећења.

Прослава је почела Светом архијерејском Литургијом коју је служио Епископ рашко-призренски г. Теодосије.

„Све муке које претрпимо у овом животу налазе свој смисао у васкрсењу и у будућем животу. Господ  је рекао, ако су мене гонили и вас ће гонити, али никада не очајавамо због тога што страдамо и што трпимо разне муке Христа ради, истине ради и правде ради. Имамо веру и верујемо у Господа који је васкрсао и нама отворио пут Васкрсење у живот вечни. Једино чега смо се плашили то је био грех, јер грех је оно што нас одваја од Бога и вечног живота. Ми као Божији народ смо изабрани, позвани да сведочимо истини и правди овом свету. Често страдамо и у новијем времену, и овај Храм је страдао, али ево Богу хвала обнавља се, не само у физичком и материјалном смислу већ и у духовном смислу.Овде се служи света литургија овде долазимо у Храм васкрсли, јер светлост васкрсења даје нам већу радост него што смо пре тога имали. Тако се и ми радујемо овом Храму који слави 90. година од свог настанка. Радујемо се светом пророку Претечи Јовану Крститељу – рекао је владика Теодосије у беседи.

Они који убијају и руше, пале Светиње Божије нек се добро запитају над својом судбоном и будућношћу. Не може се ратовати против Бога, цркве и светиње. Нико није гладан, жеден до те мера да се одрекне својих предака, очевине и дедовине, свога Косова и Метохије. Смрт Светога Јована Пророка и Претече све нас обавезује да имамо веру и са вером да чинимо добра дела, и добро ће нам се вратити. Нек је Благословен данашњи дан, и да никада у овом Храму и другим светињама не престане да се помиње и слави име Божије – рекао је владика Теодосије поздрављајући присутне.

РТВ Пулс Шилово
РТВ Пулс Шилово
РТВ Пулс Шилово
РТВ Пулс Шилово
РТВ Пулс Шилово
РТВ Пулс Шилово
РТВ Пулс Шилово
РТВ Пулс Шилово
РТВ Пулс Шилово
РТВ Пулс Шилово

Повезане вести

Вести