ПОНЕДЕЉАК, 28. 8. 2023 - 09:51

Извор: ТВ ХРАМ

Слава цркве Успења Пресвете Богородице у Умчарима - Патријарх Порфирије: Све у нашем животу бива по промислу Божијем (ФОТО/ВИДЕО)

Све у нашем животу бива по промислу Божијем и ништа није без Његове воље, а чим Бог нешто хоће, чим хоће да нешто буде садржај нашег живота, то значи да то што нам се дешава јесте и најбоља могућа околност, само је питање да ли ћемо ми хтети искључиво и спољашње да посматрамо ту околност, да покушамо да је разумемо само својим умом, логички, рационално и хтети својим силама, способностима и вештинама ту околност која је мучна у датом тренутку да разрешимо или ћемо пак завирити иза онога што се споља види и препознати духовни корен. Духовни закон, духовна правила разумеју се искључиво и само срцем, то јест вером у Христа и поверењем у светитеље Божије, а то значи изнад свега, и пре свега поверењем у Пресвету Богородицу, рекао је Патријарх Порфирије у беседи, 28. августа 2023. године.

ТВ Храм

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије началствовао је на светом евхаристијском сабрању на празник Успенија Пресвете Богородице - Велику Госпојину, 28. августа 2023. године, у цркви посвећеној овом празнику у Умчарима.

Патријарху Порфирију саслуживали су презвитери и ђакони Архиепископије београдско-карловачке, у молитвеном присуству бројног верног народа.

На крају светог евхаристијског сабрања, извршен је литијски опход око храма, а Његова Светост освештао је славске дарове и преломио славски колач, поводом храмовне славе.

Поучавајући сабране речима архипастирске беседе, Патријарх српски је нагласио да је Пресвета Богородица Она којој се кад год не знамо коме ћемо, обраћамо за помоћ. Она чује, Она види и притиче, помаже онда када се најмање надамо, само је важно да имамо веру, да имамо поверења у Њу и да имамо стрпљења, или, боље рећи, да имамо искрену молитву. Ми често мислимо да можемо својим способностима, памећу, вештинама, понекад и богатством, местом које заузимамо у друштву, у држави, некаквим везама решити своје проблеме. Сваки проблем са којим се суочавамо може имати своју практичну, спољашњу страну, али он има и своју унутрашњу димензију, има свој корен, а тај корен је увек духовни.

У крајњој линији, све у нашем животу бива по промислу Божијем и ништа није без Његове воље, а чим Бог нешто хоће, чим хоће да нешто буде садржај нашег живота, то значи да то што нам се дешава јесте и најбоља могућа околност, само је питање да ли ћемо ми хтети искључиво и спољашње да посматрамо ту околност, да покушамо да је разумемо само својим умом, логички, рационално и хтети својим силама, способностима и вештинама ту околност која је мучна у датом тренутку да разрешимо или ћемо пак завирити иза онога што се споља види и препознати духовни корен, духовни значај, духовни смисао, руку Божију, иза онога што се види и самим тим разумети да има све своју рационалну и логичку димензију у нашим животима, али то није све. Не може се све умом објаснити, него постоји и нешто што измиче математици, постоји нешто што је неухватљиво, постоји духовни закон, постоје духовна правила, а она се разумеју искључиво и само срцем, то јест вером у Христа и поверењем у светитеље Божије, а то значи изнад свега, и пре свега поверењем у Пресвету Богородицу, истакао је Његова Светост.

Деца из ПУ "Бубице" Патријарху Порфирију направила су и поклонила макету цркве.

ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм
ТВ Храм

***
Успеније Пресвете Богородице - Велика Госпојина

ТВ Храм

Господ који је на Синају заповедио петом заповешћу: поштуј оца свога и матер своју, показао је примером Својим, како треба поштовати родитељку своју. Висећи на крсту у мукама, Он се сети Матере Своје и показујући на апостола Јована рече јој: жено, ето ти сина Потом рече Јовану: ето ти матере! И тако збринувши Своју Мајку, Он издахну. Јован имаше дом на Сиону у Јерусалиму, у који се настани и Богородица и оста да живи до краја својих дана на земљи. Својим молитвама, благим саветима, кротошћу и трпељивошћу она много помагаше апостолима Сина свога. У главноме све време до смрти провела је она у Јерусалиму обилазећи често она места, која су је подсећала на велике догађаје и на велика дела Сина свога. Нарочито је често походила Голготу, Витлејем и гору Јелеонску. Од њених дужих путовања помиње се њена посета св. Игњатију Богоносцу у Антиохији, посета св. Лазару четвородневном, епископу кипарском, посета Св. Гори коју је она благословила, и бављење у Ефесу са св. Јованом за време великог гоњења хришћана у Јерусалиму. У својој старости она се чето молила Господу и Богу своме на Јелеонској гори, на месту Вазнесења Његова, да је што пре узме из овога света. Једном приликом јави јој се архангел Гаврил, и објави јој, да ће кроз три дана бити упокојена. И даде јој ангел Божји једну грану палмову, која ће се носити при њеном спроводу. С великом радошћу она се врати дому пожелевши у срцу, да још једанпут у овом животу види све апостоле Христове. Господ јој испуни ову жељу, и сви апостоли, ношени ангелима и облацима, наједанпут се сабраше у дом Јованов на Сиону. Са великом радошћу виде она свете апостоле, охрабри их, посаветова и утеши; потом мирно предаде дух свој Богу без икакве муке и болести телесне. Апостоли узеше ковчег с телом њеним, од кога излажаше ароматни мирис, и у пратњи мноштва хришћана пренеше у врт Гетсимански у гробницу св. Јоакима и Ане. Од злобних Јевреја заклањаше их облак по Промислу Божјем. Неки свештеник јеврејски, Атоније, дохвати рукама ковчег у намери да га претури, али у том часу ангел Божји одсече му обе руке. Тада он завапи апостолима за помоћ, и би исцељен пошто изјави своју веру у Господа Исуса Христа. Апостол Тома беше изостао, опет на Божјем Промислу, да би се тако опет открила једна нова и преславна тајна о Светој Богородици. Трећег дана стиже и он, и пожели да целива тело Свете Пречисте. Но када апостоли отворише гроб, нађоше само плаштаницу, а тела не беше у гробу. Тога вечера она се јави апостолима — мноштвом ангела окружена, и рече им: „Радујте се, ја ћу бити с вама на- век." Не зна се тачно, колико стара беше Богородица у време успенија свога, али преовлађује мишљење, да је била прешла 60 година свога земног века.

Повезане вести

Вести